Készült: 2020.04.02.12:52:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 77. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:33


Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az 55-64 éves korcsoportba tartozó nők foglalkoztatási szintje jelentősen javult a kormányváltás óta. 2010-2013 között a foglalkoztatási rátájuk közel 10 százalékkal emelkedett, ez 21 ezer főt jelent, miközben a munkanélküliségi rátájuk stagnál, 2,5 százalékon áll. Még pontosabban, a számokat idézve: 2010 második negyedévében 29 százalékos volt a foglalkoztatási szintje ennek a korcsoportnak, jelen esetben a nőknek, 2013 második negyedévében pedig már 32 százalék. Mindebben jelentős szerepet töltött be az ön által is említett munkahelyvédelmi akcióterv és az általa biztosított kedvezmény, hiszen valamennyi 55 év feletti munkavállaló bruttó bére után 100 ezer forint bérig a munkáltatói teher mértéke a felére, azaz 14 százalékra csökken. Az 55 év feletti munkavállalókat nézve, 2013 augusztusában közel 330 ezer fő után érvényesítették a járulékkedvezményt, összesen 4,4 milliárd forint összegben.

Tisztelt Képviselő Úr! A munkahelyvédelmi akcióterv által nyújtott kedvezmények mellett azonban a kormány célzott programokat is életbe léptet, éppen az állást keresők elhelyezkedésének elősegítése érdekében. Ebbe a célzott intézkedéssorozatba illik be az ön által említett és a napokban indított munkaerő-piaci program is, amellyel a nők 40 éves jogosultsági idejének megszerzését segítjük elő. A program célja az álláskeresőként nyilvántartott és részben koruk miatt elhelyezkedési nehézségekkel küszködő nők foglalkoztatásának elősegítése és ezzel együtt a nyugdíjba vonulásukhoz szükséges hiányzó jogosultsági idő megszerzése. A program megfelel a "segély helyett munkát" elv kormányzati célkitűzésének, hiszen a nyugdíjba vonuláshoz szükséges jogszerző időt nem szociális segélyezés, hanem munkavégzés útján kívánja biztosítani. A program célcsoportjába azok az 55 év feletti nők tartoznak, akik legalább 6 hónapja regisztrált állást keresők, és a 40 éves jogosultsági idejükhöz legfeljebb 12 hónap hiányzik. A program 2013. október 15-étől 2014. december 31-éig tart, de jelentkezni csak 2013. november 1-jétől december 31-éig lehet.

A program keretében a munkaadók megkapják a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát, ha a célcsoportba tartozó nőket munkaviszony keretében foglalkoztatják. A támogatás megállapítása során havi munkabérként legfeljebb a garantált bérminimum 125 százaléka, azaz legfeljebb 142 500 forint vehető figyelembe. A támogatás időtartama egyénenként legfeljebb 10 hónap lehet, ugyanakkor nem lehet több, mint a 40 éves jogosultsági idő megszerzéséhez szükséges hiányzó hónapok száma. A munkáltatónak két hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia. Úgy számolunk, hogy közel ezren lehetnek azok, akik igénybe vehetik majd ezt a lehetőséget. A programra a Nemzeti Foglalkoztatási Alap másfél milliárd forintot biztosít.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai