Készült: 2020.04.02.08:39:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 75. felszólalás
Felszólaló Dr. Aradszki András (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:01


Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nyilvánvaló, hogy a válság sújtotta jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetet csak munkával és tanulással lehet javítani és ebből kitörni. A kormány megalakulása óta törekszik arra, hogy lehetővé tegye a munkaalapú társadalom és gazdaság megteremtését. A kormány ígéretet tett arra, hogy megvédi a munkahelyeket, a kormánypárti frakció, illetve a kormány megállapodása szerint ennek legfőbb eszköze a munkáltatói terhek soha nem látott mértékű differenciált csökkentése.

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a legkedvezőtlenebb munkavállalói csoportok, így a 25 év alatti és az 55 év feletti korosztályba tartozók, valamint az alacsony képzettséggel rendelkező személyek segítése volt a cél. A foglalkoztatásuk fenntartása érdekében a kormány jelentős mértékben, 28,5 százalékról 14 százalékra csökkentette a bérük utáni munkáltatói közterheket. A 25 év alatti fiatal pályakezdők, a munkába visszatérő anyukák és a tartósan álláskeresők esetében még további kedvezményeket lehet érvényesíteni, az ő esetükben a munkáltató két éven keresztül teljes mentességet élvez a munkáltatói kötelezettségek, közterhek megfizetése alól. (Gúr Nándor: Mégis kevesebben dolgoznak!) A munkahelyvédelmi akcióterv sikerét jelzi, hogy 2013 nyarán több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette elő ez a program.

(15.50)

Így az európai tendenciákkal ellentétben Magyarországon folyamatosan nő a foglalkoztattak száma, ennek köszönhetően 2013 második felére történelmi csúcsot ért el a foglalkoztatás Magyarországon. A június-augusztus hónapokban 3 millió 981 ezer fő dolgozott, 225 ezer fővel többen, mint a kormányváltáskor. Mindemellett a legveszélyeztetettebb munkavállalói réteg védelme és egyben az anyai hivatás elismerése érdekében a kormány megteremtette a nők 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét is. (Gúr Nándor: A jogosultság alapján. Ez se igaz!) Az intézkedés sikerességéről tanúskodik, hogy 90 200 nő élt eddig ezzel a lehetőséggel.

Számos esetben azonban azt láthatjuk, hogy a nyugdíj előtt álló korosztály jobban ki van téve a munkahelyi leépítéseknek, azt követően pedig igen nehéz és kicsi az esélyük a munkaerőpiacra történő visszatérésre. Ennek a helyzetnek a javítása érdekében hirdetett a kormány a közelmúltban foglalkoztatási programot az 53 év feletti nők számára.

Tisztelt Miniszter Úr! Hogyan segíti elő az 53 év feletti nők foglalkoztatását a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett foglalkoztatási program?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai