Készült: 2020.04.02.11:50:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 71. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:17


Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Martonyi János miniszter úr 2013. július 3-án valóban személyesen fogadta az amerikai nagykövetet, aki úgy tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok betartja mindazon nemzetközi szerződéseket, amelyek jogalapot szolgáltatnak az Unió és az USA közötti adatmozgásnak, így a SWIFT-egyezmény alapján az USA a terrorizmus finanszírozásának felderítéséhez kap adatokat, illetőleg a PNR-, légiutas-adatokról szintén hasonló módon kap adatokat az Egyesült Államok az Európai Uniótól.

A Snowden-ügynek van egy adatvédelmi és van egy titkosszolgálati aspektusa. Az adatvédelem, tisztelt képviselő úr, európai uniós kompetencia, ezért itt az Európai Unió jár el a tagállamok nevében. A képviselő úr által felvetett adatvédelmi kérdésekről az Unió tagállamai tehát nem külön-külön, hanem közösen kérnek tájékoztatást az Egyesült Államoktól, illetve fogalmazzák meg az aggályaikat; ez biztosítja, hogy valamennyi tagállami szempontot, továbbá jogos adatvédelmi aggályt hatékonyan és eredményesen tudjunk felvetni (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: És ha a magyar polgárokat érinti?) az amerikai félnek.

A Snowden-ügy folyományaként a brüsszeli uniós tagállami állandó képviselők fórumának '13. július 4-ei ülésén döntés született arról, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok magas szintű adatvédelmi és biztonsági munkacsoportot állít fel. Ebben a munkacsoportban összesen tíz európai uniós tagállami szakértő vesz részt. A munkacsoport a tagállamok által egyeztetett témákban megkezdte már a tárgyalásokat az amerikai partnerekkel. Célja ennek az egyeztetésnek, hogy egy kiegyensúlyozott szabályozás szülessen. Emlékeztetnék tehát: az adatvédelmi és a titkosszolgálati szempontokat figyelembe vevő, kiegyensúlyozott szabályozás szülessen a túlzott adatkoncentráció megelőzése érdekében.

A szakértői munkacsoport mellett a kérdés kiemelten szerepel az Európai Parlament napirendjén is, az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottsága a megfigyelési ügyről több meghallgatást tartott, legutóbb '13. szeptember 24-én. Hadd hívjam fel a figyelmet, hogy a hétvégén Szöulban a kiber-világkonferencián hasonlóan kiemelten szerepelt a kérdés.

Mint az elmondottakból látható, magyar részről nem egyedül, hanem a többi európai uniós tagállammal együtt napirenden tartjuk a megfigyelési ügyet. Nem igaz tehát a képviselő úr állítása: a magyar kormány nem lapít, asszisztál, hanem intézményes, uniós kereteken belül, valamennyi tagállammal közösen (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Berendeltétek az amerikai nagykövetet?) szembesíti kérdéseivel az Egyesült Államok illetékeseit. Tehát nem asszisztál, hanem szembesít.

Tisztelt Képviselő Úr! Engedjen meg viszont egy jó tanácsot: ne fesse az ördögöt a falra, mert a végén még megjelenik.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból. - Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Már ott is van az ördög!)
Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai