Készült: 2020.04.02.12:44:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 69. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint három hónappal ezelőtt a külügyminiszter úr egy azonnali kérdésemre, amely az amerikai lehallgatási műveletek esetleges magyar célpontjaira vagy áldozataira kérdezett rá, azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagykövetével megbeszélést folytatott, aminek keretein belül a külügyminiszter úr kérte az amerikai felet, hogy - idézem: - "kapjunk felvilágosítást, hogy a magyar érdekek szenvedtek-e bármilyen sérelmet, és természetesen, ha bármilyen információ a birtokába jutott bármilyen amerikai szervezetnek, akkor ennek a megosztását, a tudomásunkra hozatalát kérjük".

Államtitkár úr, ez a kérdés és ez a válasz már több mint negyedéve elhangzott önöktől, az önök kormányától, semmilyen konzekvenciát, számonkérést viszont nem láthattunk. Sőt, amikor kiderül, hogy több amerikai óriásvállalat is bevallottan pénzért vagy éppen jogi kényszerűségből minden adatot továbbított az NSA-nek, vagy éppen kiskapukat működtetett számára, ugye, arról a Microsoftról beszélünk, amely az önök kormányának stratégiai partnere, akkor önök azt szajkózzák, hogy ez semmilyen nemzetbiztonsági veszélyt nem jelent, hiszen maximum felhőben tárolt adatok kerülhetnek ki vagy kerülhetnek át az NSA-hez. Eközben az Európai Parlament LIBE bizottságának vizsgálóbizottsági ülésén a Microsoft volt biztonsági szakembere vallja be, hogy ez nem igaz, mert minden adat, minden adatforgalom, minden e-mail, minden chatbeszélgetés, lásd még: a skype-beszélgetések is, átkerülnek az NSA-hez.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt három hónapban a vizsgálóbizottsági ülésen a folyamatosan megjelenő újabb és újabb dokumentumokban olvashatunk a Tempora, a Prism és a X-keyscore nevű tömeges adatgyűjtő programokról, amely minden, a világon internetező állampolgár adatait elfogja, indexeli és tárolja hatalmas szervereiben. Az amerikai jogrendszer sajátossága, hogy a számukra külföldi adatoknak semmilyen jogi védelme nincs az amerikai földön, márpedig az interneten zajló adatforgalom egy jelentős része áthalad az amerikai szervereken, így eljut az NSA-hez. Azóta viszont az is kiderült, hogy a brit GCHQ még brutálisabban lehallgatja a Temporán keresztül az európai állampolgárokat, és az is napvilágot látott, hogy az NSA behatolt a SWIFT-rendszer szervereibe, hogy bankszámlaadatainkat is begyűjtse, vagy éppen az emberi jogokra oly érzékeny svéd szolgálatok pedig biztosítják az amerikaiak számára a Balti-tenger mélyén lévő kábeleken átfutó adatforgalom lehallgatását.

Nincs időkeretem most arra, hogy felsoroljam a visszaéléseket és a napvilágot látott információkat, de ebből is tisztán látszik, hogy az emberi jogokra oly érzékeny nyugati világ a Szovjetuniót megszégyenítő módon hallgatja le saját állampolgárait, így minket is. Itt az a kérdés, tisztelt államtitkár úr, hogy mi ehhez asszisztálunk, vagy pedig végre ki merünk állni saját jogaink mellett.

Tisztelt Államtitkár Úr! Miért lapítanak ennyire a Snowden-ügyben? Talán csak nem az van az ügy hátterében, hogy most nem tudják, hogy Brüsszelhez vagy pedig Washingtonhoz kell idomulni?

Várom a válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai