Készült: 2020.04.02.07:32:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 63. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  63  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Interpellációm címe a Republic együttes ismert dalából idéz, amelynek refrénjében képtelen képként repül a bálna. Ki gondolta volna, hogy a Duna ferencvárosi partszakaszán épülő, korábban CET-nek, ma már Bálnának nevezett szolgáltató és szórakoztató központ ennél sokkal nagyobb képtelenségekre is képes. Az átadás jelentős csúszása és a követhetetlen pénzügyi manőverek és viták után most egyes szakmai vélemények szerint ez az épület, mármint a Bálna épülete része a budapesti árvízvédelmi rendszernek, és emiatt szükséges bizonyos munkákat közbeszereztetés nélkül elvégezni 1,3 milliárd forint összegben. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: 2010-ben már át kellett volna adni! - Németh Szilárd István: Hiteltelen!)

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánytöbbsége a bizottság április 29-i ülésén a Bálna építését az ország alapvető biztonsági érdekeit érintő beszerzéssé nyilvánította, és ezzel kivonta a közbeszerzési törvény hatálya alól, tehát megnyílt a lehetőség, hogy elrejtsék az 1,3 milliárdos beruházást. A kérés indoka az volt, hogy az épület a Duna ezen szakaszán árvízi fővédvonalként is funkcionál, hiszen vízzáró kivitelben készült. A sietség oka pedig az, hogy a munkákat be tudják fejezni még a csapadékos időszak előtt. Ez a magyarázat igencsak aggályosnak tűnik, mivel a júniusi, rekordnagyságú árvíz levonulásáig nem készült el a beruházás, ez mégsem jelentett problémát az árvízi védekezésben.

Egy korábbi írásbeli kérdésre adott belügyminiszteri válaszban ezt olvashatjuk: Budapest árvízvédelmi művei a rakpartok. Az épületek nem részei az árvízvédelmi rendszernek, abban semmi szerepük nincs. Ezt az ön minisztere írta egy írásbeli kérdésünkre. Ez alapján egyértelmű, hogy a Bálna épülete nem része az árvízvédelmi rendszernek, így tehát semmi nem indokolja a közbeszerzési eljárás alóli mentességet.

Akkor vajon mi az indoka, hogy az 1,3 milliárdos építési munkát mégis kivonták a közbeszerzések alól? Kérdezem államtitkár urat: az elmúlt fél évben változott-e a felső rakparton álló épületek árvízvédelmi besorolása, valamint hogy részét képezi-e a fent említett Bálna épülete az árvízvédelmi rendszernek?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  63  Következő    Ülésnap adatai