Készült: 2020.04.02.12:03:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 57. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:46


Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2012. március 29-én Budapesten megalakult az emberi jogi munkacsoport. A kormány határozatában rendelkezett az emberi jogi munkacsoport életre hívásáról, amelynek fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az emberi jogok érvényesülését Magyarországon, konzultációt folytasson ennek érdekében civil szervezetekkel, érdek-képviseleti és szakmai szervezetekkel, valamint alkotmányos szervekkel, emellett pedig elősegítse az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos szakmai konzultációt és kommunikációt. Tudomásom szerint számos nagynevű szervezet is jelentkezett a kormány mellett működő munkacsoportba.

A bizonyos esetekben hiperérzékeny jogvédők gondolkodásában ez idáig jelentős változást nem sikerült tapasztalni. A Gyurcsány-kormány ideje alatt elkövetett 2006-os rendőri brutalitást és szemkilövetést végig néma csendben figyelő nemzetközi jogvédők folytatják a hagyományt, és nem tesznek semmit akkor, amikor Bajnai és csapata - akik egy része PM néven a parlamentben is helyet foglal - megítélésünk szerint hol nyíltan, hol burkoltan gyűlöletkeltő, rasszista vagy éppen cigányellenesnek tűnő akciókat hajtanak végre. A miniszterelnök hungarocell szobrának ledöntése és fejének a rugdosása, szurkálása, '56 emlékének a meggyalázása nem érte el a liberális jogvédők ingerküszöbét. Mint ahogy az sem, hogy a bajai megismételt önkormányzati választást megelőzően Bajnaiék olyan internetes játékkal rukkoltak elő, ahol - különböző internetes portálok tájékoztatása szerint is - roma emberekre utaló figurákat gázolnak el autókkal. A bajai választási bizottság egyébként jogsértőnek találta a játékot, miközben például az Amnesty International vagy a Helsinki Bizottság meg sem nyikkant. Gyurcsány Ferenc megnyilvánulása esetében, amelyben az MSZP kampánypénzeinek homályos eredetére utalt, sem voltak olyan hangosak a máskor oly aktív korrupcióellenes szervezetek.

Az elhangzottakra tekintettel tisztelettel kérdezem államtitkár urat, mit gondol, a felsorolt esetekben miért hallgatnak a nemzetközi jogvédő szervezetek. Bajnainak és csapatának a megnyilvánulásai sértenek-e emberi jogokat? Vajon megvan-e a szükséges jogi tudás ezeknél a szervezeteknél, hogy felismerjék a jogsértő eseteket, vagy ez is hiányzik? De utalhatnánk a most hét végén történt videós botrányra is. Azt gondolom, ez mind ráutal arra a kétarcúságra, amelyet ezektől a szervezetektől tapasztalhatunk.

Tisztelettel kérdezem államtitkár urat ezekről. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai