Készült: 2020.04.02.08:30:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 53. felszólalás
Felszólaló Lázár János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Képviselő Urak! Megköszönve a kérdését, nem állom meg, hogy a konkrét cégügyeket szóba ne hozzam, tekintettel arra, hogy ellenzéki képviselőtársaim már jó néhány alkalommal itt az elmúlt hetekben konkrét vállalkozásokat involváltak és próbáltak diszkreditálni a Parlament falai között, amely - úgy gondolom - helytelen, hiszen a cég képviselői nem ültek a parlamenti padsorokban, leszámítva néhány szocialista politikust, aki stróman egy-egy cég esetében.

Ezek a cégek nem tudják elmondani az álláspontjukat, ezért hadd tegyek annyi megjegyzést az ön által elmondottakhoz, képviselő úr, az nagyon furcsa számomra, mint magyar parlamenti képviselő számára, hogy ön mindig magyar vállalkozások pályázati győzelmeit firtatja, de soha nem hallottam még, hogy a STRABAG pályázati győzelmeit firtatná, soha nem hallottam még, hogy a Swietelsky pályázati győzelmeit firtatná. Soha nem keresik azokat a külföldi tanácsadó cégeket, amelyek a szocialisták alatt tanácsolták a kormányt. (Taps a kormánypártok soraiban.) Folyamatosan magyar vállalkozások pályázati győzelmeit kérdezik meg és firtatják, ahelyett, hogy külföldi cégek után kutakodnának. Szeretném nyomatékosan a figyelmébe ajánlani önnek és minden képviselőtársamnak, hogy ma a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint a magyar építőipar 60 százalékát még mindig külföldiek uralják, 60 százalékában még mindig külföldiek viszik ki a hasznot ebből az országból, ami az építőipart illeti. Nekünk az a célunk, hogy ezen változtassunk, és magyar vállalkozásokat, természetesen átlátható formában, helyzetbe hozzunk. Ez vállalt küldetése a magyar kormánynak, és ezt teljesíteni is fogjuk.

Ami pedig az általános észrevételeit illeti, amelyek jórészt jogosak és megalapozottak, hadd mondjak el egy-két dolgot ezzel kapcsolatban. Ami a kiosztott pénzek volumenét illeti: szeretném tájékoztatni az Országgyűlést arról, hogy 8200 milliárd forintról döntött a magyar kormány 2007 és 2013 között, 8200 milliárdra kapott lehetőséget, ebből a mai napig mintegy 7800 milliárd forint esetében a döntések megszülettek. Tehát 95 százalékában eldöntötte a mindenkori magyar kormány azt, hogy mire költi a pénzt, vagy mire szándékozik elkölteni a pénzt. Ha le tudjuk úgy zárni ezt a fejlesztési ciklust, hogy 2007 és 2013 között csupán néhány milliárd forint képezi ebben a parlamentben a vita tárgyát a 8200-ból, akkor sikeres európai uniós pályázati ciklust zárunk le. Tartok tőle, hogy ez nem így lesz, sokkal több vitatható tétel derül ki. Például amikor utasításomra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség minden vállalkozást megkeresett, 46 ezer eddigi győztest, hogy nyilatkozzon arról, hogy off-shore cég vagy nem, 34 ezren válaszoltak, a többiek válaszra sem méltattak bennünket. Október 26-án reggel nyilvánosságra fogjuk hozni, hogy ki az, aki nem válaszolt, és minden nem válaszoló pályázótól el fogunk állni. Magyarul, azok a pályázók, akik még a válaszra sem méltatták a Fejlesztési Ügynökséget, hogy felfedjék, milyen tulajdonosai vannak ezeknek a cégeknek, azok el fogják veszíteni ezeket a forrásokat, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a hét végén egyoldalúan el fog állni ezektől a pályázóktól és pályázatoktól. A figyelmébe ajánlom, hogy jelen pillanatban több mint 40 ezer vállalkozás átvilágítása zajlik az összesen 60 ezer pályázati nyertesből. Ebből is láthatja, a kormányzatnak az a célja és törekvése, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba.

Szeretném azonban valamire felhívni a figyelmét, ami minden kormány számára probléma lehet. Először is ez a kormány egy megöröklött intézményrendszerrel dolgozik, amelyet Brüsszel hagyott jóvá, minden brüsszeli irányelvek alapján történik, és akár hiszi, akár nem, képviselő úr, minden döntés mögött ott van a brüsszeli jóváhagyás, hiszen a pályázati pénzek felhasználásának irányában és a pályázati módszertanban is brüsszeli jóváhagyással dolgozunk. Csak a következő ciklusban tudjuk ezt megváltoztatni, akkor viszont meg fogjuk változtatni. Ezért ajánlom önnek azt a kormányhatározatot, amelyre hivatkozott, és amelyet jó, hogy bibliaként forgat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai