Készült: 2020.04.02.09:23:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 49-51. felszólalás
Felszólaló Vágó Gábor (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:22


Felszólalások:  Előző  49 - 51  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben több kérdést is intéztünk önhöz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél történt visszaélések... (Közbeszólások: Nem halljuk! - Zaj. - Az elnök csenget. - Közbeszólások, köztük: Nem jelent meg a táblán a neve! - Biztos Mile Lajos volt beállítva!)

ELNÖK: Kérem visszaigazítani Vágó Gábor képviselő úr idejét, és megkérem, hogy kezdje elölről.

VÁGÓ GÁBOR (LMP): Rendben. Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben több kérdést is intéztünk önhöz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél történt visszaélések, korrupciógyanús pályázatok ügyében. A válaszokból az rajzolódott ki, hogy azért kellett sorra visszavonni a pályázatokat és felbontani a szerződéseket, mert az elmúlt három évben az NFÜ-ben nagyon fura viszonyok alakultak ki. Mindannyian emlékszünk még a 2011-es botrányra, amikor egy Fidesz közeli, ügyvédek által vezetett konzorcium nyert 2 milliárd forintos tanácsadói szerződést. Azt is vissza kellett vonni, bár a végén később ugyanazok kapták meg a megbízást, versenytárs nélküli meghívásos megbízással.

Az elmúlt három évben zajlott az, hogy minden nagyobb infrastrukturális beruházásnál a Közgép vagy az általa vezetett konzorcium nyert, ha elindult, több száz milliárd forintos megbízáshoz juttatva érdemtelenül a hazai beszállító cégek zászlóshajóját. Még a Közgép leányvállalata, az E-OS Innovatív Zrt. is jelentős megrendeléshez jutott, lényegében csalással, pedig az NFÜ-ben a közbeszerzések ellenőrzése külön elnökhelyettest is kapott. Az elmúlt fél évben sorra estek ki a csontvázak a szekrényből. Már februárban kiderült, hogy a szélessávú internet kiépítésére szánt forrásból 12,5 milliárd forintot öt darab, egy napon és egy helyen alapított, alkalmazott nélküli cég vitt el. Nyolc hónap kellett ahhoz, hogy ezt a hibát felismerjék és korrigálják, miközben az LMP már a balhé kitörésekor szólt. Nyáron a lehetséges 4 milliárd forintból hármat frissen alapított és alkalmazott nélküli cégek nyerhettek el a napelemes pályázaton. Miután az atlatszo.hu jóvoltából szeptemberben ez is napvilágra került, az eredményt azonnal megsemmisítették, miközben zavaros magyarázkodásba bonyolódtak, hogy már korábban visszavonták, és csak véletlenül maradt kint a honlapon.

A valóság az, tisztelt államtitkár úr, hogy ha ezek a botrányok nem jelennek meg a sajtóban, akkor valószínűleg nem is történt volna intézkedés. Ezért javasolta a Lehet Más a Politika korábban egy parlamenti vizsgálóbizottságot a 2007 és '13 közötti pályázatok átvilágítására, ám ezt a kormányzat elutasította. Pedig látni kell azt, hogy mi történt Bajnai Gordon minisztersége alatt ugyanúgy, mint Németh Lászlóné minisztersége alatt.

Mindezek alapján kérdezném az államtitkár urat, hogy mi folyt itt három évig, miféle szabadrablás ment, és ki adott rá engedélyt. Ki adott rá felhatalmazást? Ha most olyan mértékben kell rendet tenni, hogy 10 milliárd forintos pályázatokat vonnak vissza, teljesen átalakítják a szervezetet, ahogy a múlt héten kiadott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kormányhatározat előrevetíti, akkor hol vannak a felelősök? Hol vannak az NFÜ-vezetők, akik alatt ezeket meg lehetett csinálni?

Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  49 - 51  Következő    Ülésnap adatai