Készült: 2020.04.02.07:45:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 4. felszólalás
Felszólaló Dr. Bitay Márton Örs
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BITAY MÁRTON ÖRS vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Asszony! Többször beszéltünk már itt a parlamentben is a kishantosi kft.-ről és annak a sorsáról, de abban, amit most beszélt, megütötte a fülemet, hogy hozott egy európai uniós átlagszámot, hogy mekkora területen gazdálkodnak az Európai Unióban átlagosan.

Szeretném elmondani önnek, hogy a "földet a gazdáknak" program keretén belül a szántóterületek vonatkozásában 25 hektáros átlagról beszélünk, a legelők vonatkozásában pedig 60 hektáros átlagról, és azt gondolom, hogy ez az ön által elmondottakkal teljes egészében harmonikus.

A kishantosi központtal kapcsolatosan szeretnék eloszlatni egy tévhitet, vagy megpróbálnám, már többször igyekeztem ezt eloszlatni. Itt nem arról van szó, hogy valakitől elvettünk volna földet, hanem lejárt a szerződése; húsz évet használta.

(13.10)

Többször elmondtam azt is, hogy az állami föld nem hitbizomány. Ez nem azt jelenti, hogy az idők végezetéig valaki használhatja azért, mert per pillanat most ő a használója, vagy már húsz éve ezt folyamatosan használja. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központtal kapcsolatosan szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy nagyjából 450 hektárról beszélünk. Önök szoktak mindig a 450 hektárral minket támadni, hogy az nagybirtok. Ön elmondta a felszólalása elején, hogy az európai uniós átlag mekkora. Fogjuk magunkat, a 450 hektárt felosztjuk tíz részre, most hagyjuk, hogy fizikailag mekkora birtoktestek jönnek ki, de körülbelül 40-50 hektáros átlagról beszélünk. (Közbeszólások az LMP soraiból: Nonprofit!) Ez az, amit ön kritizál, és rajtunk kér számon; pontosan erről szól ez a program.

Ami pedig a biogazdasági múltat illeti, legyen kedves, mutasson nekem egy terméket, amit egy hozzám hasonló átlagos választópolgár, ha bemegy egy bioboltba, le tud venni a polcról, és azt mondja, hogy ez egy kishantosi termék. Én megnéztem, megpróbáltam utánajárni, beszéltem több boltossal is: nem tudnak ilyen termékekről, nem találkoztak még ezzel a termékkel. De szeretném azt is figyelmébe ajánlani (Közbeszólások az LMP soraiból: Nézz utána!), hogy egyébként ez a kft. - tőkés társaság, ha úgy tetszik - 312 millió forint támogatást kapott az államtól, illetve összesen a területei után. Nagyon fontos lenne azt is tisztázni, hogy mihez kezdett ezzel a pénzzel.

A népfőiskolai motívumot illetően azt láttam a honlapján, illetve amennyire utána tudtam járni, hogy nincs akkreditált képzése ennek a népfőiskolának. Megnéztem a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeit: 60 oktatási intézményünk van, a 60 oktatási intézménybe 22 ezer gyerek jár (Dr. Schiffer András: Népfőiskola! És nonprofit kft.!), egy oktatási intézményben átlagosan 100 hektáron oktatnak, ahol egyébként 400 gyerek tanul. Tehát az állam tud úgy oktatni, hogy egy iskolában átlagosan 100 hektár van, és ott végez 400 gyerek, a kishantosi kft. esetében ön aggódik azért, mert azt mondja, hogy 450 hektáron nem tudott oktatni. Egyébként megnéztem a honlapját, 183 diákról számol be a honlap, akit valamilyen dániai ösztöndíjra kiküldtek. (Moraj az LMP soraiból.) Ezt nem tartom annyira jó eredménynek, amire hivatkozni lehetne. (Moraj az LMP soraiból. - Közbeszólások az LMP soraiból: Salgótarjánról beszélj!) Megnéztem az egyszerűsített beszámolóját is a cégbírósági nyilvános adatokkal kapcsolatosan ennek a kft.-nek, és találtam ott egy mellékletet, egészen pontosan egy mérlegkiegészítő mellékletet, amiben azt írja ő magáról, hogy a közhasznú tevékenységéből se kiadása, se bevétele nem volt. (Közbeszólások az LMP soraiból: Salgótarjánról beszélj!) Hát akkor milyen közhasznú tevékenységet végzett? (Moraj az LMP soraiban. - Közbeszólások az LMP soraiból, köztük: Európa-szerte jönnek ide!) Szeretném tisztelettel kérdezni, hogy miért kell félrebeszélni ebben az ügyben is.

Önök védenek egy olyan céget, amelynek vannak mindenféle nemzetközi kapcsolatai, a nemzetközi kapcsolatait felhasználva végez valamilyen oktatást, amit körülbelül senki nem látott, előállít valamilyen terméket, amivel az átlagos boltok nem találkoznak, a hozzám hasonló átlag választópolgár nem tudja sehol sem megvenni. Követelik rajtunk, hogy kisbirtok legyen, 450 hektárt tíz részre osztunk, kisbirtok lesz, most az a baj. Ne haragudjon, képviselő asszony, de azt szeretném kérni öntől, hogy a Kishantos-ügyet talán egyszer és mindenkorra zárjuk le (Dr. Szél Bernadett: Szégyen!), és fogadjuk el: a helyben lakó, állattartást vállaló családi gazdák nyertek. (Moraj.)

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai