Készült: 2020.04.02.08:43:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 39. felszólalás
Felszólaló Dr. Bitay Márton Örs
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BITAY MÁRTON ÖRS vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, lássunk tisztán, hogy pontosan milyen eljárásról is beszélünk, mert úgy érzem, hogy egy kicsit összemosódnak a dolgok.

Egy vizsgálat indult el a Bükki Nemzeti Parknál az önök által tett, egyébként számos körülményt mérlegelő feljelentés alapján, amiből egyet talált úgy az ügyészség, hogy egyáltalán jogi eljárás alá érdemes vonni. Ebben az esetben sem történt még per pillanat vádemelés, ebben az esetben egyelőre nyomoz a hatóság, és szeretném nyomatékosan megkérni önöket, hogy függetlenül attól, hogy megkezdődik a kampány, ennek ellenére ne hirdessenek ítéletet olyan ügyben, amely per pillanat még bírói szakban sincs, egyelőre az ügyészség csak vizsgálódik, egyetlenegy esetben. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Ami az ügy súlyát illeti, szeretném egy kicsit árnyalni az elmondottakat. Előrebocsátom, hogy nekem egyetlenegy ügy is sok, bármilyen kifogás merül fel a földpályázatokkal kapcsolatosan, de azért mégis. A "földet a gazdáknak" program 250 ezer hektárról szól. A 250 ezer hektárnak egyébként, figyelembe véve, hogy Magyarországon 6 millió hektár mezőgazdasági besorolású termőföld van, 10 százaléka állami tulajdonú, és ennek kevesebb, mint a feléről szól ez a program. A Bükki Nemzeti Park - csak a nemzeti park - 15 ezer hektárra hirdet pályázatot, ahol a helyben lakó, állattartást vállaló gazdák indulhatnak a pályázaton, és ezen belül van egy 2800 hektáros rész, ami az összes állami termőföld mindösszesen 0,4 százaléka, ahol az önök által gerjesztett hisztériával szemben egyetlenegy esetben vizsgálódik az ügyészség. Tehát arra kérem, hogy még egyelőre ne hirdessenek eredményt.

Ezzel ellentétben szeretném elmondani, hogy a szocialisták kormányzása alatt a 600 ezer hektár állami termőföldön 600 bérlő volt, tehát 1000 hektár/átlagról beszélünk. A Fidesz-kormány alatt 250 ezer hektárra több mint 3000 bérlővel kötöttünk már szerződést, és reményeink szerint (Közbeszólások az MSZP soraiból.) több mint 6000 lesz a vége. Egyébként az átlagot illetően 25 hektárról beszélünk szántó esetében és 60 hektárról legelő esetében.

Ön az interpellációjában ismét egy politikai ráhatást sejtet. Szeretném elmondani önnek, kezembe vettem a Népszabadság múlt pénteki számát, ahol megjelent egy cikk a következő címmel: "Az sem garancia, ha valaki fideszes" - idézem a címből. Amúgy az ügynek van két érdekessége. Az egyik, hogy Kovács István nemcsak tagja, de helyi képviselője a Fidesznek Babócsán, ennek ellenére lett vesztes. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Két fideszes nem tud nyerni egyszerre!) Tehát egyáltalán nem igazak azok az állítások, amikor önök azt mondják, hogy politikai ráhatás lenne.

Arra szeretném kérni önöket - pedig a Népszabadság egyébként nem vádolható azzal, hogy a kormányt támogatja -, hogy olyan esetben, ahol még nincs ítélet, ne hirdessenek a bíróság helyett ítéletet. (Közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.) A Bükki Nemzeti Parknál és minden esetben, ahol vita merül fel, kivizsgáltatjuk, és amilyen döntést az ügyészség hozni fog, azt tiszteletben fogjuk tartani.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban. - Lázár János: Most halljunk az oktatófilmről inkább!)
Felszólalások:  Előző  39  Következő    Ülésnap adatai