Készült: 2020.04.02.12:50:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 37. felszólalás
Felszólaló Harangozó Gábor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HARANGOZÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Szabó Rebekával és Gőgös Zoltánnal közösen tett feljelentésünk nyomán indult ügyészségi vizsgálat elképesztő, korrupciógyanús történetet tárt fel, amely megkerülhetetlenné teszi a politikai felelősség kérdését is. Kiderül belőle, hogy az egész, Nemzeti Földalaphoz köthető pályázati rendszer úgy lett kialakítva, hogy vissza lehessen élni vele, és vissza is éltek vele. Mindezen túl az is kiderült, hogy a borsodi mezőségi földekre kiírt pályázatok során valótlan tartalmú jegyzőkönyvekben, illetve valótlan tartalmú bírálati lapokban feltüntetett adatokkal a pályázatok értékelését ténylegesen arra jogosulatlan személy végezte. A haszonbérleti szerződések megkötésére így a pályázati eljárás megsértésével, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával került sor.

Az ügyészségi vizsgálat azt is leírta, hogy színlelt pályázati eljárás keretében kiválasztott ügyvéd értékelte, rangsorolta a pályázatokat, és adta át a hivatalos bírálóknak, akik a valótlan tartalmú jegyzőkönyveket, mivel nem vettek részt az értékelésben, nem írták alá. Ezen eljárás során lett nyertes Kanyok Attila, Mengyi Roland fideszes megyei közgyűlési elnök volt kampányfőnöke is, valamint Tállai András feleségének rokona és Tállai András elnöktársa a mezőkövesdi sportegyesületben.

Az ügyészségi dokumentumokból az is kiderül, hogy az első körben a helyi gazdálkodókkal közösen kialakított pályázati felhívás visszavonásáért épp Tállai András, Mengyi Roland és a későbbi nyertes pályázók is lobbiztak.

(15.00)

Ezt követően a miniszter úr felmentette a nemzeti park akkori igazgatóját, és Szabó Csaba miniszteri biztos visszavonatta a pályázatot. Az új pályázati kiírás a Nemzeti Földalap ügymenetét vette át. Az NFA felhívására vonták be szabálytalanul azt a külső ügyvédi irodát, amely a pályázatok jogosulatlan értékelését végezte, és hozta ki visszaélésszerűen győztesnek az érintett, Fideszhez kötődő pályázókat. Az NFA ügymenetéről kiderült, hogy visszaélésre ad lehetőséget, amely lehetőséggel bizonyos, Fideszhez és kormányhoz közeli körök érdekében éltek is. Így viszont a Nemzeti Földalap összes pályázati eljárása megkérdőjelezhető, ezért felszólítjuk önöket, hogy azonnal függesszék fel a jelenleg is zajló eljárásokat, és utasítsák az NFA elnökét egy objektív szempontokat figyelembe vevő, azokra épülő, nyílt és átlátható pályázati rendszer kidolgozására.

Tisztelt Államtitkár Úr! A konkrét csalás jogi megítélésétől függetlenül azt kérdezzük, hogy az ügyészségi vizsgálat alapján érvénytelenítik-e (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a bükki nemzeti parki pályázatokat, sor kerül-e új pályázat kiírására, és amennyiben igen, mikor.

Várom a megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai