Készült: 2020.04.02.07:53:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 213. felszólalás
Felszólaló Dr. Nyikos László (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NYIKOS LÁSZLÓ, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Végül is pro forma előterjesztő vagyok, tehát ennek az apropóján szeretnék még két gondolatot itt megemlíteni. Az egyik Menczer Erzsébet képviselő asszony hozzászólásához kötődik. Ő korrekt módon ismertette és olvasta a magán-könyvvizsgálói hitelesítő záradékot, nincs okom kételkedni ennek a szakszerűségében, mint mondtam. Azonban szeretném hangsúlyozni, hogy ez belső ellenőrzési jelentés, a magánkönyvvizsgáló a hatóságnak jelent, nem az Országgyűlésnek. Ha az Országgyűlésnek jelentene, az egy más helyzetet jelentene. Ez az egyik megjegyzésem.

A másik Novák képviselő úrnak a hozzászólásával kapcsolatos, és ezért is valóban hiányolható az, hogy a Médiatanács éves jelentése nincs előttünk; ezek a vitatott számok 20 milliárd forint és más kérdéseknek a jobb megismerése. Szeretném hangsúlyozni, hogy a könyvvizsgálónak nem feladata a pénzügyi beszámolóban lévő számok mögötti hatékonyságnak a vizsgálata, az egy külön kérdés. Tehát azért sem kaphattunk választ a magán-könyvvizsgálói véleményből ezekre az egyébként jogos kérdésekre, mert a magánkönyvvizsgáló nem vizsgálja azt, hogy ezt a 20 milliárd forintot vagy más egyéb milliárdokat mire költötték.

Tehát a közpénzzel rendelkező és arra feljogosított vezetőnek a döntését, annak a racionalitását, annak a szakmai megalapozottságát a magánkönyvvizsgáló nem vizsgálja, ezért is mondtam én azt, amit mondtam, hogy nincs ez a dolog elrendezve, és ilyen furcsa helyzetben vagyunk, hogy itt van közöttünk, előttünk Baross főosztályvezető úr, aki kiváló ismerője ennek a problémának, nincs módja megszólalni, mert a Házszabály erre nem ad lehetőséget. Ő esetleg tudna válaszolni ezekre a kérdésekre, de nem vagyunk ebben a helyzetben. Tehát ilyen furcsa háromszögben megy ez az egész ügy, a költségvetési bizottság mint kényszer-előterjesztő, a hatóság, amelyik a beszámolót készítette, és a képviselők, akik szeretnének többet tudni, mint amennyit megtudhattak. Nincs ez így rendben, elnök úr.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  213  Következő    Ülésnap adatai