Készült: 2020.04.02.08:16:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 203. felszólalás
Felszólaló Dr. Klinghammer István
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KLINGHAMMER ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Elnézést kérek, hogy hátat fordítva adom meg a válaszomat önnek.

A nyelvvizsgáztatás terén az állam szabályozói és felügyeleti szerepet tölt be. A nyelvvizsgáztatás rendszere 2000-től működik jelenlegi formájában, amikor a korábbi állami nyelvvizsgáztatást felváltotta az államilag elismert nyelvvizsgáztatás, amely akkreditált nyelvvizsgaközpontokban folyik, tehát az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadása állami akkreditációs eljáráshoz kötött.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el a nyelvvizsgarendszer szakmai felügyeletét és koordinálja az azzal összefüggő államigazgatási feladatokat. A nyelvvizsgáztatási rendszer központi intézménye a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ és a mellette működő Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ az idegennyelv-tudás államilag elismert nyelvvizsgáztatását és a külföldön kiállított, honosított idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosítását kormányrendelet értelmében látja el. A Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület pedig az Oktatási Hivatal elnöke által pályázat útján kiválasztott és megbízott szakmai testület, amely a nyelvvizsgaközpontok, vizsgahelyek, nyelvvizsgarendszerek akkreditációját és felülvizsgálatát végzi.

Az EMMI kezdeményezésére jelenleg folyamatban van a 137/2008. kormányrendelet módosítása, ezt egyrészt az elmúlt évek nyelvvizsgabotrányai indokolják, másrészt a kormányrendelet hatálybalépése óta eltelt időszak tapasztalatai. A kormány-előterjesztés államigazgatási és társadalmi egyeztetése megtörtént, és hamarosan a kormány elé fogjuk terjeszteni. A nyelviskolák működésének engedélyezési és felügyeleti kérdései meg az NGM kompetenciájába tartoznak. Tudomásunk szerint ott is folynak a vonatkozó jogszabályok módosításai.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai