Készült: 2020.04.02.09:27:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 201. felszólalás
Felszólaló Kalmár Ferenc András (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KALMÁR FERENC ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Annak érdekében, hogy hazánk állampolgárai eredményesen kapcsolódhassanak be a munka világába, sikeresek lehessenek az életük során, szükség van olyan nyelvi képzés megtartására, amely magas színvonalon minőségi tartalmat nyújt a nyelvet tanulók számára. A magyar munkavállalókról általánosságban elmondható, hogy korszerű, jó szaktudással rendelkeznek, ugyanakkor tudomásom szerint csak 20 százalékuk képes társalgási szinten legalább egy idegen nyelven megszólalni, szemben a közel 40 százalékos európai átlaggal.

(17.40)

Itt emelném ki, hogy sok hazai felsőoktatási intézményben 30 százalék fölött van a hiányzó nyelvvizsga miatt visszatartott diplomák száma. Más oldalról viszont számos olyan panaszról lehet hallani a lakosság részéről, hogy a méregdrága nyelvvizsgák többszöri próbálkozásra sem sikerülnek, és hogy sikertelen nyelvvizsga esetén a vizsgaközpontokban nem derül ki, miért nem volt sikeres az érintett vizsgája, nem lehet illetékes személlyel beszélni. A tisztességesen tanulók és vizsgázók mellett ugyanakkor meg kell említeni az utóbbi években szaporodó nyelvvizsgabotrányokat is, amelyek nem öregbítik a nyelvvizsgaközpontok hírnevét és az irántuk táplált bizalmat.

Mindezek alapján merül fel a kérdés, hogy ki felügyeli a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok működését. Ki felügyeli a munkájukat annak érdekében, hogy Magyarországon minél több versenyképes nyelvtudással és az ezt igazoló nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkező (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) állampolgár éljen, és ne árnyékolják be visszaélések (Az elnök ismét csenget.) semmilyen oldalról a nyelvtanárok, vizsgáztatók és tanulók munkáját?

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  201  Következő    Ülésnap adatai