Készült: 2020.04.02.12:46:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 199. felszólalás
Felszólaló Dr. Simicskó István (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány mélyen elkötelezett a dizájnerdrogok elleni hatékony fellépés mellett, ezt az Országgyűlés október 7-én elfogadott országgyűlési határozata a nemzeti drogellenes stratégiáról is világosan rögzíti. Azért fogadtuk el ezt az új stratégiát, tisztelt képviselőtársam, tisztelt Országgyűlés, hogy a fiatalokra leselkedő veszélyeket Zalaegerszegtől Újbudáig, Újbudától Záhonyig hatékonyan tudjuk csökkenteni.

Tisztelt Képviselőtársam! Az újonnan megjelent dizájnerdrogok beazonosítása világszerte rendkívül nehéz feladat elé állítja az országokat. A hazai forgalomban megjelenő anyagok esetén az előzetes szakmai értékelési eljárás lefolytatását az Országos Addiktológiai Centrum a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően azonnal megkezdi. A C-listára került új pszichoaktív anyagok kockázatértékelése folyamatosan zajlik, jelenleg 46 anyaggal kapcsolatban folyik az eljárás. A szerv a nagy mennyiségben lefoglalt vagy jelentős egészségügyi károsodást, veszélyt jelentő anyagokat előresorolja, többek között a legtöbb sajnálatos hazai, nyári halálesetet előidéző para-metil-4-metilaminorex 2013. július 15-étől felkerült a C-listára.

A C-listás szabályozás hatálybalépése óta, 2013. szeptember 9-éig az uniós tagállamok által működtetett korai jelzőrendszeren keresztül 108 dizájnerdroggal kapcsolatos riasztás érkezett, ezek közül 98 került fel az átmeneti listára, 2 hazánkban már a Btk. hatálya alá esik, ez alá tartozik, és kábítószernek minősül, 6 szer nem minősült kábítószernek. (Folyamatos zaj.)

Szeretném elmondani, tisztelt képviselő úr, a kérdésére válaszolva, hogy a C-lista esetében sürgősségi eljárás van, működik, két héten belül felkerül minden olyan anyag, a törzsképlet, amely ehhez kapcsolódik és abból származtatott, ezek az anyagok automatikusan felkerülnek a C-listára (Az elnök csenget.), a világ leggyorsabb sürgősségi eljárása van ma Magyarországon ebben a vonatkozásban.

Köszönöm szépen.

(Földesi Gyulát a jegyzői székben Spaller Endre váltja fel.)
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai