Készült: 2020.04.02.12:47:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 193. felszólalás
Felszólaló Nyakó István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NYAKÓ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Engedje meg, hisz írásban megkapta a kérdésemet, hogy egy személyes történettel kezdjem! Lassan két éve karácsonyra készült az ország, és a miskolci MOL-benzinkútnál egy fiatalember kérdezte, hogy merre haladok tovább. Mondtam, hogy Polgárra. Mondta: Debrecenbe tart, elviszem-e egy darabon. Beült a kocsiba, szóba elegyedtünk. Egy hátizsák volt nála, és lassan kiderült, hogy egyébként hajléktalan, és éppen Debrecenbe igyekszik azért, mert úgy hallotta, hogy Miskolcon már nem, de talán még Debrecenben be tudják fogadni őt egy melegedőbe, egy szállásra, Miskolcon sajnos nincs hely. Kiderült, hogy szerencsétlen sorsú, hiszen nevelőszülők nevelték eddig, aztán amikor elérte a 18 évet - hozzáteszem rögtön: a nevelőszülőség sajnos Északkelet-Magyarországon már egy megélhetési forma -, amikor a 18 éves kort betöltötte, elment az a kis pénz, amit összeszedtek, aztán az utcára került.

(17.30)

Így most, az akkori karácsony napján kereste azt a melegedőt, ahol meg tudja húzni magát télire. Hozzáteszem rögtön, ez egyébként a munkavállalás szempontjából is gondot jelentett neki, hiszen nem tudott hol lefeküdni, és nem tudott másnap munkába menni, hiszen ha Miskolcon nincs melegedő, csak Debrecenben, Nyíregyházán, vagy ahogy miniszter úr mondta, Szombathely, Győr, Budapest, Szekszárd, Pécs, Eger, Békéscsaba, Szeged, Salgótarjánban nincs elég melegedő, nincs elég szállás - ezt Pintér úr mondta -, akkor bajos munkát is vállalni. (Sebestyén László: Hazudós!)

Tisztelt Államtitkár Úr! Önök jövő év tavaszát tették meg határidőként, amikor az önkormányzatoknak fel kell mérni azt az igényt, amellyel ki tudnák elégíteni a hajléktalanoknak a szállásigényét, ugyanakkor egy törvénnyel, törvényjavaslatokkal már most vegzálják őket, most sem hagyják őket élni. Tisztelt Államtitkár Úr! Mégis egy lehetetlen helyzet, hogy akkor kezdik el már üldözni őket, amikor még nincs semmifajta megoldás, hiszen jövő tavaszig adtak engedélyt az önkormányzatoknak a helyzet felmérésére, ezzel szemben, mondom még egyszer, őket már most vegzálják. (Az elnök csenget.)

A kérdések ott vannak, államtitkár úr, legyen szíves válaszolni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai