Készült: 2020.04.02.08:11:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 185. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! "Ma a szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti területen dolgozók megbecsültsége a leggyengébb. Társadalmi megítélésük és jövedelmi helyzetük sokszor még alacsonyabb, mint a rájuk bízott, ápolást és gondozást igénylő, segítségben részesülő rászorultaké. A jövő szociális biztonságának mértéke és minősége rajtuk is múlik, munkájuk becsületét haladéktalanul vissza kell adni." Találja ki, államtitkár úr, honnan idéztem ezeket a mondatokat! Az önök kormányprogramjából.

A kormány három év alatt sem tette meg és a 2014. évi költségvetés szerint jövőre sem tervez béremelést a saját bevallása szerint is az összes nemzetgazdasági ág közül a legméltatlanabb jövedelmi helyzetben lévő szociális ágazatban. Ezzel immár hatodik évébe lép az az időszak, amikor ezek a 70-80 ezer nettóért dolgozó emberek nem kapnak béremelést, miközben az elmúlt években körülbelül egyötödével csökkent a bérük vásárlóértéke.

A humán tárca magyarázkodása egyre kínosabb. Még a nagy fogyatékosintézmények kitagolását is a szociális dolgozók helyzetének javítására tett lépésként próbálják eladni, csak hogy ne kelljen kimondani: nem volt és nem is lesz béremelés. Holott az ország gazdasági teljesítőképességére való hivatkozás minimum cinikus. Ha megnézzük a költségvetést, azt látni, hogy hemzseg a tárca érveire rácáfoló kiadásoktól. Legalább 200 milliárd forinttal nőnének a felesleges, káros kiadások az önök tervei szerint. Plusz 9 milliárdot kap a Miniszterelnökség kamu kommunikációs költségekre, háttérintézményekre. Plusz 20 milliárd jut az olyan rendkívüli kormányzati intézkedésekre, mint a felcsúti vasút. 84 milliárd stadionépítésre, 50 milliárd sporttámogatás a taóból, ami ugyan nagy cégek magánadója Orbán személyes elképzeléseire. 4,5 milliárd jut a Magyar Művészeti Akadémiának, plusz 17 milliárd pedig a Kossuth tér rekonstrukciójára, ami így már 37 milliárd forintnál jár. Így néz ki a 2014-es költségvetés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár urat, hogy valóban ezt érdemlik a szociális dolgozók a kormánytól, hogy köszönjük, majd értesítjük. Számíthatnak még arra, hogy a költségvetési módosítóban talál forrást a kormány a mintegy 30 milliárdot igénylő béremelésükre, vagy tegyenek le róla?

Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai