Készült: 2020.04.02.09:29:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 179. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azért megkérdezném, nem tartja-e egy kicsit furcsának olyan kérdést feltenni, hogy miért nem szereti a nyugdíjasokat a kormányzat, egy olyan párt képviselője, amely elvette a 13. havi nyugdíjat, amely tizenötször emelte a gáz árát, ilyen kérdést tesz fel. (Nagy zaj és közbeszólások az MSZP padsoraiban. - Az elnök csenget. - Ékes József: Pszt! Pszt! Pszt! - Lukács Zoltán: Tartson rendet az elnök! Voltál mostanában nyugdíjasokkal?) Tisztázzuk a kérdés lényegét!

Ami pedig a szóban forgó törvényjavaslatot illeti, annak pontosan az a célja, hogy mielőbb meg lehessen állapítani a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, hogy az ügyfélnek ne kelljen ellátás nélkül kivárnia a hosszú adategyeztetési eljárást. Ne az ügyfélnek kelljen irodától irodáig rohangálnia, igazoló papírokkal bajlódnia, amikor az állam is ki tudja számolni, hogy jár-e neki az ellátás.(Gúr Nándor: Nem úgy néz ki!)

Természetesen a javaslat nem érinti - és ez a félreértés az ön oldaláról - az állampolgárok azon jogát, hogy személyesen is részt vegyenek a rájuk vonatkozó eljárások lefolytatásában. Ezt ezután is megtehetik. (Gúr Nándor: Nem így van! A nyugdíj megállapításánál, a szolgálati idő megállapításánál nem így van!)

A törvényt azért kellett módosítani, mert az 1995-ben (sic!) születettek 2014-től jogosulttá válhatnak a nyugdíj előtti álláskeresési segélyre.A segély megállapításának feltétele pedig annak igazolása, hogy az igénylő rendelkezik legalább az öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel. Ennek egyeztetése akár hónapokig is eltartható adategyeztetéssel járna, éppen ezért az adatok igazolása nélkül nem lehetne nyugdíj előtti álláskeresési segélyt megállapítani.

A módosításnak tehát éppen az a lényege, és éppen a segélyre jogosultak érdekeit szolgálja, hogy minél előbb ellátásban részesülhessenek, és az adategyeztetési folyamat felgyorsulhasson. És még egyszer megjegyezném, tisztelt képviselő úr, hogy ha netán egy ilyen praktikus kérdést vet fel a címben, akkor lehetőleg próbáljon kicsit visszaemlékezni: mi mindent tettek az elmúlt 8 esztendőben.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai