Készült: 2020.04.02.12:32:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 177. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Salátatörvények keretei között szoktak önök olyanfajta módosításokat behozni, ami nem is abba a törvénykezési csomagba kellene hogy tartozzék.

Jelesül most is van ilyen. Gondoljanak csak bele abba, ami az öregségi nyugdíjba vonuláshoz illesztett szolgálati idő megállapításának formájához kapcsolódik! Gondolják végig azt, amikor ez a folyamat zajlik, elveszik azt a jogot azoktól, akik a megszerzett szolgálati idő alapján nyugdíjba vonulhatnak, hogy részt vegyenek ebben a megállapítási folyamatban. Elveszik a jogot tőlük, és ehelyett úgy döntöttek, hogy az, ami eddig működött, mármint hogy személyesen ott lehetnek az adategyeztetéskor, ez nincs holnaptól.

Az van helyette, hogy akár a nyugdíj-biztosítási, nyugdíj-folyósítási intézetek, akár a munkaügyi központok majd különféle megállapításokat tesznek, ezen megállapítások alapján határozatokat szülnek, és ha valami nincs rendjén, merthogy végül is nem számolnak el bizonyos szolgálatiidő-tartamokat ezek a hivatalok, akkor majd az érintett utólag - utólag! - kifogásolhatja ezt. Nem menet közben, nem előtte, a megállapításkor - utólag! És ha utólag kifogásolja, akkor mondjuk, néhány hónapon keresztül akár az ellátását sem kapja meg azért, mert kifogás alatt van mindaz, amit a hatóságok megállapítottak.

Rendjén van ez? Normális dolog ez? Azt a jogot veszik el az emberektől, hogy a megszerzett szolgálati idejük alapján megállapított, nyugdíjba vonulás által kapott források tekintetében adategyeztetést folytassanak. Miért? Miért csinálják mindezt? Mi ennek a haszna? Mi annak a haszna, hogy még az adategyeztetés sorából is kirekesztik az embereket? Miért kell mindig, minden tekintetben az emberek ellenében cselekedni? Nem kell másra válaszolni! Nem, csak erre az egy konkrét kérdésre kell válaszolni, államtitkár úr! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  177  Következő    Ülésnap adatai