Készült: 2020.04.02.08:10:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 167-169. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  167 - 169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Elfogadom, elnök úr.

ELNÖK: Megadom a szót Göndör István képviselő úrnak.

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Azért a miniszter úrhoz fordultam a kérdésemmel, mert ezt a kérdést már többször feszegettem a gazdasági minisztériumban, ahol módszeresen úgy tettek, mintha nem értenék ezt a kérdést, pedig ez valójában szociális kérdés is. A csapból is az folyik, hogy a Fidesz-kormány 33 százalékkal emelte a minimálbért, 98 ezer forintra. Amiről azonban mélységesen hallgatnak, hogy a nettó bér viszont alig 4 ezer forinttal, tehát annál kevesebb összeggel, mindössze 6,5 százalékkal növekedett. Ezek után teljesen jogos a kérdés, tisztelt államtitkár úr: hol a pénz? Hová lett a pénz? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Stadionokban!) Hol landolt ez a pénz?

Kérem, hogy egy kicsit számoljanak, kormánypárti képviselőtársaim! A 98 ezer forintos minimálbéres munkavállalónál elvették az adójóváírást, havi 12 100 forint. Fizettetnek vele havi 16 százalék személyi jövedelemadót, 15 680 forint, és ha a szociális hozzájárulást a bruttó bérnövekményre vesszük még figyelembe, ez további 4500 forint. Tehát a 24 ezer forintos bruttó növekedéssel szemben áll alaphelyzetben egy 32 ezer forintos teher, és akkor még nem is beszéltünk inflációról, amit, ha csak a Statisztikai Hivatal adatait veszem figyelembe, 15 százalék három év alatt, és az áthárított különadókról meg végképp nem beszélnék.

Ugyanakkor a munkáltatók terhei is, a kis- és közepes vállalkozók terhei is növekedtek ettől, mert a szociális hozzájárulást a bérminimum 12,5 százalékkal növelt összege után, az egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő-piaci járulékot pedig a garantált bérminimum másfélszerese után kell hogy megfizessék.

Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  167 - 169  Következő    Ülésnap adatai