Készült: 2020.04.02.09:22:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 161. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon tanulságos volt az ön kérdése, mert két dolog már egyértelmű, két dologra már nem kell válasz.

(17.00)

Az egyik az, önnek fogalma sincs arról, hogy miképpen működik az agrártámogatási rendszer. Erre a kérdésre a válasz egyértelmű, hogy ön nem tud eligazodni ebben a világban. A másik pedig az, hogy ezt a konkrét ügyet sem ismeri, ami már néhány napja azért elég komoly nyilvánosságot kapott. Hát ezen én tudok segíteni, és elmondom akkor önnek azt, hogy mi történt. Hozzátéve azt, hogy a kérdés által sugallt véleménnyel szemben egyáltalán nem hallgatok. A tárca teljes körű tájékoztatással élt, és ez itt, ennek a Háznak a falai között is hallható volt.

Néhány dolgot el szeretnék mondani. Az egyik az, hogy mi kezdeményeztük a vizsgálatot idén februárban, amikor tudomásomra jutott az, hogy itt valakik csalásra készülnek. Utána az erre hivatott szervek a nyomozást lefolytatták, hiszen ez a dolguk, és az ilyen információt szerintem célszerű is, hogyha nem verjük nagydobra, mert máshogy a csalók egérutat nyernek.

A harmadik az, hogy az érintettek a kezdeményezésünkre rács mögött vannak, megvédtük a gazdák pénzét, nem tudtak felvenni egyetlen forintot sem. Tehát szerintem úgy jártunk el, ahogy az az adott helyzetben elvárható volt. Itt semmiféle titkolnivalója a tárcának nincsen.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy az MVH esetében nem történt a hivatalban sikkasztás. Meg kell várni azt, hogy vizsgálja ki ezt az ügyet a megfelelő szervezet, hiszen egyetlen forintot sem tudtak felvenni, az elkövetést megakadályoztuk. (Dr. Józsa István: A tavalyi 24-en kívül.) És az is hozzátartozik a dologhoz, hogy egy olyan számítástechnikai rendszere van az MVH-nak, amely nem is teszi lehetővé azt, hogy ellenőrzés nélkül valaki ilyen agrártámogatáshoz jusson.

A sárvári érintett pedig cáfolta, hogy bármilyen köze lenne ehhez az ügyhöz. (Dr. Józsa István: Még szép! Ez a legkevesebb!)

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai