Készült: 2020.04.02.12:27:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedné, két részletkérdésre válaszolnék és utána egy általánosra is.

A devizahitelesek ügyében, én úgy gondolom, múlt hét hétfőn mindazt, ami elmondható, elmondtam, nevezetesen, hogy november 1-jéig a bankok azon dolgoznak - és javaslatokat dolgoznak ki, javarészt egyébként a civil szervezetek által elküldött javaslatokat feldolgozva -, hogy miként tudják a helyzetet kezelni. Legutóbb, ha jól emlékezem, rögzítettük azt is, hogy november 1-je után, amennyiben nem történnek lépések, akkor a kormány milyen alapelvek szerint kívánja előterjeszteni javaslatát, nevezetesen, hogy hosszú távon legyen kiszámítható a törlesztőrészlet, jelentősen csökkenjen a havi törlesztőrészlet, és azok, akik forintban vették fel hitelüket, ne kerüljenek hátrányba ebben az esetben.

Ha megengedi, akkor a migrációról egy picikét részletesebben is beszélnék. Tisztelt Képviselő Úr! Jó lenne, ha figyelembe venné, hogy a migráció elvándorlás és visszavándorlás, ez egy kétirányú folyamat. Hadd idézzem a 2012-es németországi adatokat, és ez a német statisztikai hivatal adata - gondolom, elég precíz. Németországba 54 ezer magyar vándorolt ki 2012-ben, és 28 ezer visszajött Magyarországra. Akkor, amikor ilyeneket mondanak, hogy elmenekülnek Magyarországról, most felvethetném a kérdést: visszamenekült 28 ezer magyar abból a rettentően szörnyű Németországból? Nem, kérem, ez munkaerő-piaci vándorlás.

Ami azt a statisztikát illeti, mármint a fiatalkorú-munkanélküliséget, hadd tegyem hozzá, hogy a fiatalkorú-munkanélküliség számításának módját célszerű figyelembe venni, merthogy azt aszerint számolják ki, hogy azok a fiatalok, akik munkára várnak, osztva azoknak a számával, akik munkában vannak, figyelmen kívül hagyva azokat, akik egyébként az oktatásban részt vesznek. Tehát, amikor arra utal, hogy Magyarországon átlagosan 27,9 százalék a fiatalkorú-munkanélküliség, az nem azt jelenti, hogy minden harmadik fiatal munkanélküli, az azt jelenti, hogy a munkára várók és egyébként nem oktatásban, képzésben részt vevőket most leszámítva, azok aránya a munkában és munkahelyen lévő fiataloknál. Éppen ezért sokkal pontosabb az a mutató, amelyik azt figyeli, hogy azoknak az aránya a fiatalok között, akik nincsenek képzésben, nincsenek munkahelyen és nincsenek tréningben. Ez az arányszám Magyarországon a fiatalok arányát tekintve 13,3 százalék, az uniós átlag 12,9 százalék, az ön által említett Romániában 17 százalék.

Mivel ön említette itt a kormánykárosultakat, hadd tegyem hozzá, hogy a nehéz sorsú emberek helyzetével való visszaélés alapvetően egy szocialista szokás, és azt is kérem, hogy ne riogasson ilyen számokkal, amelyek, úgy gondolom, hogy megalapozatlanok. Hadd utaljak egyetlenegy számra, hogy miért mondom azt, hogy szocialista szokás. A szocialisták most különfajta szórólapokat osztanak ki, és ezek között a szórólapok között található egy ilyen is (Felmutatja és beleolvas.), hogy mára 4,5 millióan élnek a létminimum alatt. (Dr. Józsa István: Így van! 4,6! Tárki.) Nagyon helyes. (Az MSZP-s képviselők felé:) Akkor hadd idézzek valakit, akit gondolom, nagyobb autoritásnak ebben a tekintetben nem nagyon tudnak elképzelni, csak látván azt, hogy hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát.

Szóval: 2013. október 19-én a SYMA csarnokban az önök pártelnöke, Mesterházy Attila képviselő úr azt mondja, 4 millió ember él a létminimum alatt. Hogy is van ez? Dobálózunk félmillió emberrel, 600 ezer emberrel? Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném, ha pontos számokat idéznének, a pontos számok egyébként nem ezt mutatják, de nagyon jellemző a szocialisták felfogására. És ha már itt tartunk (A jobbikos képviselők felé fordulva:), arra kérem a képviselő urakat is, itt nagyon gyakran elhangoznak Volner képviselő úrtól is a különböző szegénységi adatok vagy a mélyszegénységben élők adatai is. Az Európai Unió által elfogadott statisztika szerint félmillió alatti a számuk, önök ebben a kiadványban egyébként másfél milliót említenek, de szeretném, ha legalább magukhoz koherensek lennének, és ne cáfolnák meg ugyanaznap saját magukat. Saját pártkiadványukban 4,5 millióval riogatnak, pártelnökük - ennél nagyobb autoritást nem tudok elképzelni az önök számára - 4 milliót mond, a valóság pedig ennél jóval, de jóval alacsonyabb.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai