Készült: 2020.04.02.07:50:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 159. felszólalás
Felszólaló Lengyel Szilvia (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LENGYEL SZILVIA (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A legfrissebb korrupciós botrány megint nyilvánvalóvá tette, hogy a jelenleg regnáló kormányzati garnitúra leváltása nélkül nem tud előrelépni az ország. Ugyanis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban történt sikkasztási ügy tipikusan megmutatja azt, hogy milyen országot építenek önök nekünk 2010 óta. Mutatja azt is, hogy nagyüzemileg folyik az agrártámogatások lenyúlása, párhuzamosan az állami földrablással.

A kormány szerint az agrárpénzek lenyúlásának nincs politikai szála, csupán pénzéhes hivatalnokok próbáltak meg maszekolni. De a múlt pénteken mégiscsak kiderült, hogy van politikai szál, hiszen nyilvánosságra került a sárvári önkormányzat fideszes képviselőjének érintettsége a csalássorozatban. A képviselő és a fia ráadásul olyan cégekkel pályázott jogtalanul 400 milliónyi agrártámogatásért, amelyeknek nincs is közük a mezőgazdaságoz. Nem tudni még azt sem, hogy mióta folyt a lenyúlás, és hogy milyen büntetést kaphat az ország az agrártámogatásokat folyósító Európai Uniótól a botrány következtében.

A kormánypárt ennek ellenére folytatja az elmúlt évek gyakorlatát, a stiklik nyilvánosságra kerülésekor védik a mundér becsületét, ahelyett, hogy tiszta vizet öntenének a pohárba. Annak ellenére, hogy egy olyan hivatalról van szó, amelyet három és fél éve a Fidesz-kormány irányít, és amit az ön által irányított minisztérium ellenőriz.

Ha tényleg február óta tudott a tárca ezekről az információkról és visszaélésekről, akkor kérdezem önt, hogy miért vártak nyolc hónapot azzal, hogy cselekedjenek, miért tartották hivatalban azt az elnökhelyettest, akit ön nevezett ki személyesen, miniszter úr, és miért egy ellenzéki képviselőtársamtól kellett erről az ügyről értesülnöm. Választ várok arra a kérdésre is, miniszter úr, nem gondolja-e, hogy itt az ideje annak, hogy a nyilvánosság előtt adjon magyarázatot a történtekre.

Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai