Készült: 2020.04.02.08:03:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 153. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  153  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos ez az ügy, amelyet képviselő úr felvázolt, hiszen az elmúlt tíz évben jó néhány alkalommal foglalkoztatta a közéletet, a politikai közéletet és az Országgyűlést az, hogy mi lesz a Hajdú-Bét-károsultakkal, mire számíthatnak, milyen megoldást tudunk találni arra, hogy segítsünk nekik.

Jól tudjuk, hogy a Hajdú-Bét 2003-ban vált fizetésképtelenné, és több száz vele kapcsolatban álló kistermelőt juttatott a tönk szélére, beszállítókat, vállalkozásokat egyaránt, és családi tragédiák sora is kísérte ezt a nagyon szomorú történetet. Azt is tudjuk, hogy a felszámolás alá került cég vagyontárgyai semminemű fedezetet nem nyújtottak a megkárosított, tönkretett kistermelők veszteségeinek akár a részleges enyhítésére sem. El lehet mondani, hogy a Hajdú-Bét-ügyben olyan iparszerű csalássorozat történt, amelyet később biztos, hogy még az egyetemeken is tanítani fognak.

Tekintettel arra, hogy tíz évig semmilyen segítséget nem kaptak a gazdák, a kormány egyik első és fontos erkölcsi kötelessége volt az, hogy orvosoljuk a korábban elkövetett hibákat. Így arra törekedtünk, hogy a károsultak minél szélesebb körben részesülhessenek támogatásban. A jogosultak körének meghatározásakor a károsult gazdálkodók és családok mellett az örökösökre és a jogutódokra is figyelemmel voltunk. A jogszabályi háttér megteremtését követően kezdődhetett tehát a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek a támogatáskiutalás. Ahogy képviselő úr is említette, 2013 májusában jelent meg a Hajdú-Bét és a Novafarm élőállat-beszállítói által igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű, tehát de minimis támogatásról szóló rendelet, így a 170 károsult összesen 233 millió forint támogatásban részesült.
Felszólalások:  Előző  153  Következő    Ülésnap adatai