Készült: 2020.04.02.09:01:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 145. felszólalás
Felszólaló Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:42


Felszólalások:  Előző  145  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Valóban, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség létrehozatala óta eltelt szűk tíz esztendő alatt kialakult ott egy olyan szervezeti kultúra, amely sok esetben nehezen követhetővé teszi a pályázatokat, illetve a pályázati pénzek odaítélését és felhasználását, hiszen ön is találkozhat most már szinte naponta az újságokban olyan esetekkel, amelyek az NFÜ mostani átvizsgálása során, illetve az NFÜ átvételét követő időszakban, a revíziók során derülnek ki.

A Miniszterelnökséghez pár hónapja került az NFÜ, így még folyik ennek az átvizsgálása. Lázár államtitkár úr elkötelezettségét én nem vonnám kétségbe, már csak azért sem, mert éppen az elmúlt időszakban számos olyan ügy került napvilágra, legutóbb éppen a környezetvédelmi, energiatakarékossági pályázatokkal kapcsolatos ügyek, amelyek pontosan azt mutatták, hogy az NFÜ-n belül olyan hálózatok működtek - remélem, most már nem működnek -, amelyek kijátszották a tisztességes és a tárgyilagos pályázati elbírálás és odaítélés kritériumrendszerét és intézményrendszerét.

Úgy gondolom, a Miniszterelnökség most vizsgálja át ezeket az ügyeket, vizsgálja azt is, hogy mikor kerültek és hogyan kerültek esetleg off-shore hátterű cégekhez uniós pénzek és uniós támogatások. A közeljövőben ennek megszüntetjük a gyakorlatát, különösen azért, mert az új tervezési időszakra való áttérés, a 2014-20-as időszak nemcsak új operatív programokat jelent, új célokat jelent, hanem egyben új intézményrendszert is. Azt hiszem, végképp megnyugtatóan ez fogja majd lezárni ezt az egész ügyet.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  145  Következő    Ülésnap adatai