Készült: 2020.04.02.09:32:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 14. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Jobbiknak nem volt nehéz dolga, amikor a közelgő október 23-a alkalmával végiggondolta, hogy mit követelnének a forradalom hősei ma, és mi az, amivel szemben egy nemzeti érzelmű embernek tulajdonképpen kötelessége felemelni a szavát. Egyszerűen át kellett futnunk a hozzánk tömegesen beérkező panaszokat, segélykiáltásokat vagy csak a tegnapi nap folyamán a fővárosban kimennünk az utcára, ahol is több száz autóból álló konvoj követelt igazságot a hitelkárosultak számára. Egyértelmű ugyanis, hogy az utóbbi hónapok történései fényében október 23-án a kormánykárosultak nagygyűlését kell megtartanunk, ahová értelemszerűen várjuk a kormányzat eddigi tevékenységének áldozatait, így gazdákat, volt kisbolttulajdonosokat, -üzemeltetőket éppúgy, mint azokat a hitelkárosultakat, akiken nem segített senki. Hiszen többször elmondtuk, az eszközkezelőnél a bűnelkövető bank mondja meg, kinek segíthet a kormány és kinek nem, az ócsai falu maga a bohózat, az árfolyamgátba való belépéssel pedig nehezebben megtámadhatóvá válik az eredeti szerződés.

És bár a KDNP 2010-ben a családi csődvédelem koncepciójával már kampányolt, akkor, amikor a Jobbik, rámutatva a kabinet hároméves mulasztására, pár hete letette az asztalra ennek javított koncepcióját, a kormánypárti képviselők egytől egyig nemmel szavaztak a magyar családok megsegítésére.

A kormányzat eddigi tevékenysége azonban talán a magyar fiatalokat sújtotta a leginkább. Nem véletlen, hogy közülük kényszerültek a legtöbben elhagyni Magyarországot, és a Jobbik szerint az ő hazahívásuk nemzetstratégiai feladat. Az ifjúságellenes berendezkedésnek csak egyetlen fejezete, hogy önálló otthonuk vagy saját bérlakásuk megszerzésének reális lehetőségéért a kormányzat szinte semmit sem tett. Ezt bizonyítja a költségvetéseinek otthonteremtési sora, ahol egyetlen új lakás építésére sem különítettek el pénzügyi keretet, hanem pusztán az árfolyamgátat pótolták ki állami pénzből, tették ezt a bankok helyett - tegyük hozzá.

Fekszik előttem ugyanakkor egy olyan beszédes számsor, amelynek megismerése után igen nehéz lesz engem azzal vádolni, hogy a kákán is csomót keresek. Ezen számsor szerint ugyanis 2010 és 2013 között a 15-24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája, amely értelemszerűen a pályakezdőkről ad igen hű képet, Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, tehát kettő kivételével minden régiónkban növekedett, és markánsan növekedett. Legalábbis elképesztő, hogy míg a Dél-Alföldön a fiatalok munkanélküliségi rátája 28,3 százalékra kúszott fel, a szomszédos romániai régióban ugyanez a mutató alig 19,8 százalék. Észak-Alföldön pedig 35 százalék fölött áll a magyar fiatalok munkanélküliségi rátája, míg a szomszédos, jelenleg szintén romániai régióban ez alig 16,7 százalék, tehát kevesebb, mint a fele.

És hogy az uniós csatlakozásunk sem sikertörténet, jól jelzi és hűen jelzi, hogy 2003-ban ezen említett fiatal emberek munkanélküliségi rátája majdnem minden hazai régióban kevesebb mint fele volt a mainak, az Észak-Alföld esetében pedig majdnem a harmada. Tehát komplett magyarországi régiók süllyedtek el a mocsárban, ürültek ki, és a kivándorlás hatásai nemcsak abban mérhetők, hogy az egész lakosság elszegényedik, hanem teljes régiókból, bizonyos régiókból eltűnnek a fiatalok.

(13.40)

A fenti számok tehát azt tükrözik, hogy lehet optimista költségvetési indoklásokat faragni, ugyanakkor ez nem változtat azon a tényen, hogy a magyar fiatalok a kormányzat által irányított gazdasági és közéleti klímában egyre kevesebb munkalehetőséghez jutnak, önálló otthont szinte képtelenek szerezni, kivándorlásukat pedig nem lassítja senki és semmi. Ők tehát a kormányzat tevékenységének egyértelmű károsultjai, ahogy a földhöz nem jutó gazdák is, a megélhetésüket elveszítő korábbi trafikosok. De minden egyes polgár idesorolható továbbá, aki saját bankszámlával rendelkezik, hiszen a pénzintézetek csalárd módon a már adózott fizetésekre is újabb sarcot vetnek ki, akkor is, ha az ember felvenné a saját pénzét, akkor is, ha a hitelét törlesztené, akkor is, ha a gyermekeit támogatná.

A minden szinten jelentkező kiszolgáltatottságot ugyanakkor még mindig fel lehetne számolni, elsősorban bátorsággal és nagyon sok olyan intézkedéssel, ami nem kerül pénzbe. A kereskedelmi bankok visszaéléseinek gátat szabni nem kerülne sok pénzbe. Ugyanígy a különböző visszaélésekkel tarkított föld- és trafikpályáztatás során is nulla forintból rendet lehetett volna teremteni, de azt kell hogy mondjuk, hogy a minden szintre leszivárgó kiszolgáltatottság érzete nem csillapodott a magyar emberekben. Éppen ezért várunk mindenkit október 23-án a kormánykárosultak nagygyűlésére 13 óra 30 percre a Vértanúk teréhez. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban. - Zaj.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai