Készült: 2020.04.02.08:55:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 131-133. felszólalás
Felszólaló Pál Béla (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  131 - 133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm, elfogadom, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselő úr elfogadja a válaszadó személyét. Pál Béla képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

PÁL BÉLA (MSZP): Tisztelt Államtitkár Asszony! A Fidesz kormányzásának egyik vesztese az oktatás, kárvallottjai a pedagógusok, a diákok és a szülők. Az átgondolatlan intézkedések zavaros helyzetet, bizonytalanságot eredményeztek. Ezt mutatják a tankönyvellátás zavarai, az igazgatói kinevezések körüli hercehurca, a pedagógusbér-emelés ellentmondásai, amelyből az iskolai dolgozók egy része kimaradt, akik egyébként önhöz fordultak nyílt levélben, azok a pedagógiai asszisztensek, akik nem kaptak béremelést. Másoknak pedig nem az ígéreteknek megfelelően emelkedett a bére.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Több intézményben politikai befolyásolástól sem mentes körülmények övezték az igazgatók kinevezését. Veszprém megyében, a balatonalmádi magyar-angol két tannyelvű gimnáziumban a sorozatos botrányok után sem a tantestület és az önkormányzat által támogatott helyi pályázó, hanem kívülről jött, vezetői tapasztalatokkal nem rendelkező megbízott vezeti az intézményt. Városlődön pedig a Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában, amely nem kis részben az újrapályázó igazgató munkájaként térségi oktatási központként működik, önök nem voltak hajlandók kinevezni az egyedül pályázó korábbi iskolaigazgatót, minden indoklás nélkül, egyedüli pályázóként is elutasították a kinevezését. Hiába volt az első ciklusa eredményes, hiába támogatta a pályázatát egyhangúlag a tantestület, az önkormányzat és minden helyi érintett közösség, és hiába kérte a kinevezését önöktől tucatnyi civil szervezettel együtt négy önkormányzat nevében Városlőd, Csehbánya, Farkasgyepű és Bakonyjákó polgármestere, önök elutasították a kinevezését.

(16.40)

Jelenleg az egyik pedagógus irányítja az iskolát, írásos megbízás nélkül, akinek ugyan még nincs közoktatás-vezetői végzettsége, de állítólag már elkezdte a képzést, amelynek költségeit az ajkai tankerület állja.

Államtitkár Asszony! Miért nem érdekli önöket a települési önkormányzatok, a tantestületek és a diákönkormányzatok, valamint a civil szervezetek véleménye? Miért nem nevezték ki a városlődi általános iskola sikeres (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), eredményes munkát végző korábbi igazgatóját (Az elnök ismét csenget.), aki benyújtotta a pályázatát?

Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  131 - 133  Következő    Ülésnap adatai