Készült: 2020.04.02.12:14:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoffmann Rózsa (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOFFMANN RÓZSA, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Megszokott drámai hangvételű felszólalásában, annak a végén ön kimondta a kulcsszót, hogy leromboltuk a piacot. Igen, nem is titkolhatom, nem is tagadom, teljesen nyilvánvaló, hogy a kormányunk azon az állásponton van, hogy a mindent eluraló piac helyett az állami szerepvállalást kell növelni (Dr. Józsa István: Fidesz-mutyi!) a teljes közszférában. Ennek a célnak a jegyében döntött úgy a kormány, hogy a könyvterjesztést és nem a nyomtatást meg a kiadást, ahogy ön mondta, csak a könyvterjesztést egyetlen központi vállalatra, az úgynevezett Kellóra bízza. Ennek kapcsán és ennek eredményeképpen átláthatóvá, világossá válik a tankönyvrendelés végre (Felzúdulás az MSZP padsoraiban. - Dr. Józsa István: Nem látszik!), és nem az egyes kiadók piaci, üzleti érdekei diktálják a tankönyvellátást, hanem az állam, élve a saját felelősségével, gondoskodik erről. Most azóta, hogy önök állandóan káosszal riogatják itt az ország lakóit, én minden héten, sokszor már naponta jelentést kérek a Kellótól, hogy hogy állnak. (Dr. Józsa István: Jelenteni tudnak.) Engedje meg, hogy ebből idézzek néhány adatot, és ebből is világosan látszik, hogy dehogyis van szó káoszról, dehogyis van szó rombolásról. Némi elmaradásról igen, ezt sohasem tagadtam.

Nos, tehát az iskolák alaprendeléseiben a Kelló összesen 1 millió 300 ezer gyereknek közel 13 millió könyvet juttatott ki. (Dr. Lamperth Mónika: Csak könyv nincs.) Az elmaradás az alaprendelések esetében 6 ezrelék volt, ezeket a Kelló pótolta. Ezt követően szeptember 5-e után a pótrendelésekre került sor, a pótrendeléseket is október 15-ig pótolták. A harmadik rendelési lehetőség, amelyet különleges rendelésekre tartottak fenn, a webes felület volt, elég sok szülő, iskola ezen tette meg az alaprendelését, ezeknek a kiszállítása történik ezekben a napokban. A weben rendelő szülők, illetve iskolák a kérésemre a múlt héten mind levelet kaptak, amelyben erre a tévedésre felhívták a figyelmüket. A mai nappal kapott jelentés 2 ezrelék elmaradásról szól, illetve arról, hogy a webes rendelők mind megkapták a könyveket, illetve az erről szóló levelet.

Ön is nagyon jól tudhatja, képviselő úr, hogy minden nagy rendszer átalakítása döccenőkkel jár. Van róla saját tapasztalatuk is, hiszen 2005-ben, amikor a közoktatás rendszerében egy nagy átalakítást végeztek az érettségi rendszer tekintetében, világraszóló botrány keletkezett ebből, mert nem voltak képesek időben felkészülni rá. Ehhez képest ez a néhány ezrelékes, 2ezrelékes elmaradás, amit kénytelen vagyok elismerni, mert tény, ez összehasonlíthatatlanul kisebb, és nem káoszról és nem drámáról szól, hanem olyan rendszerhibáról, amely az első évben úgyszólván természetes. Az önök idejében a közoktatás szereplői hozzászoktak ahhoz, hogy bármit szabadon tehetnek, felelősség nélkül, sőt erre buzdítást is kaptak. És ez a gyakorlat, ez a mentalitás nem könnyen változtatható meg.

Kérdezem önt, kérdezem a tisztelt Házat: ki a hibás akkor, ha történetesen az iskola pontatlanul tölti ki a megrendelést? Önök szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ki a hibás akkor, ha a szülő nem rendel vagy rosszul rendel, vagy rossz helyen rendel? Önök szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ki a hibás akkor, ha egy kiadó nem a szabályok szerint jár el, hanem közvetlenül megkeresi az egyébként anyagilag korábban érdekelt iskolai tankönyvfelelőst, és külön utakat keres? Önök szerint akkor is az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vagy ki a felelős akkor, hogyha ilyen óriási nagy mennyiségnél a postán elkallódik egy-egy küldemény, nem érkezik meg időben, és emiatt a könyvszállítás is később érkezik meg? Önök szerint természetesen az oktatási rendszer.

Holott ezek a működési hibák, okulva az idei pontatlanságból vagy működési kisebb zavarokból, mind javíthatók, és tucatjával, százezrével és milliószámra ott vannak a tankönyvek a gyerekeknél, és a tanítás megkezdését semmi nem zavarja. Ezeket a hibákat pedig jövőre ki fogjuk javítani. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai