Készült: 2020.04.02.09:28:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Tisztelt Ház! Másfél hónapja már, hogy elkezdődött a tanév, de egy sereg iskolában rengeteg gyermeknek, rengeteg diáknak még mindig nincs tankönyve. Az a helyzet, hogy az átszervezés, ez a túlzott és rosszul végrehajtott központosítás, ami a közoktatásban zajlik, már tavasszal megmutatta a tankönyvpiacon is a jeleit. Az a helyzet, a tankönyvek kinyomtatásánál, előállításánál, kiszállításánál úgy látszott, mintha csak részletproblémák lennének, aztán mára, durván másfél hónappal a tanév megkezdése után kiderült, hogy ezek bizony nem részproblémák, az egésszel van baj. Így aztán nem véletlen, hogy azok, akik évtizede tankönyvvel foglalkoztak, ellátták a magyar iskolákat, a magyar diákokat, gyermekeket millióféle tankönyvvel, azt írják a ma megjelentetett és az MTI-hez eljuttatott nyílt levelükben, hogy ilyen káoszra nem volt még példa.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint - tehát nem egy párt, nem az ellenzék, hanem az ezzel a témakörrel évtizede foglalkozó szervezet szerint - általánossá vált a bizonytalanság a tankönyvek körül, és a kialakult zűrzavar a gyerekek tanulásában is fennakadást okoz. Úgy látják, súlyos gondokat okozott a gyermekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek az eddig még sohasem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor, és "a kormányzat kommunikációjával szemben sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig a szülők már júliusban, augusztusban kifizették azt".

Néhány nappal ezelőtt egy konferencián elhangzott egy pedagógustól, egy minden hétköznap gyermekekkel, diákokkal foglalkozó pedagógustól, hogy őnáluk, ahol durván ötszázan tanulnak, október 20-án 170 gyereknek - államtitkár asszony, 170 gyereknek - nincs még tankönyve. Így aztán úgy segítenek az iskolán belül, hogy azoknak a tankönyveit, akik megkapták, ott helyben fénymásolják, majd a fénymásolás költségét felszámolják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. Ez aztán a legjobb megoldás!

Október 18-án arról hallani, hogy miközben önök azt ígérték, hogy egy olyan cégnek, a Könyvtárellátónak, amelynek egyébként semmilyen előzménye nincs a magyar tankönyvpiacon, sohasem foglalkozott tankönyvek nyomtatásával, szállításával, most aztán jól előkészítve úgy gondolják, hogy több mint 1 millió magyar diáknak, gyermeknek ez a cég fogja elkészíteni, kiadni a tankönyveket és beszedni a pénzt, nos most itt állunk október 18-án, és magyar pedagógusok arról beszélnek, hogy ők helyben az iskolában fénymásolják a diákok számára a tankönyvet, a fénymásolás költségét meg a központi költségvetésből, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számára biztosított keretből kell hogy ismételten kifizessék. Ez aztán az ingyentankönyv! Tényleg a legkitűnőbb példája annak, hogy lehet valamit, ami egyébként jó cél, elrontani.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Azt kell mondani, hogy ez már egyértelműen a magyar közoktatás rombolása. Ez nem hiba, nem vétek.

(13.30)

Nem arról van szó, hogy egy bizonyos részletet valami kis hibán elcsúszva nem tudtak megoldani, hanem ez rombolás. Leromboltak egy jól működő piacot, se jobbat, se újat nem tudtak teremteni. Ennek eredményeként pedig az iskolákban a gyermekek, a pedagógusok és azok a szülők, akiktől beszedették a pénzt júliusban meg augusztusban, ezek a szülők már réges-régen fizettek azokért a könyvekért, amit még október közepére nem szállítottak ki, és a gyermekeik nem kapták meg. Na, ha valami, hát ez a szégyen! Ez a szakmai szégyen!

Október közepén tehát ott állunk, hogy a tankönyvekkel foglalkozó szervezet gyakorlatilag ugyanazt mondja, mint mindenki, aki látta, hogy önök milyen szakmaiatlanul, milyen hozzáállással és mennyire szerencsétlenkedve végezték el. Ez együtt okozza azt, aminek kárát most magyar diákok, magyar pedagógusok és magyar szülők látják.

Ez szégyen, államtitkár asszony! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai