Készült: 2020.09.29.11:00:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2009.04.20.), 26-28. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  26 - 28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Politikusoknak, politológusoknak, újságíróknak van egy közös, de rendkívül rossz tulajdonságunk: felületesek vagyunk. A felületességünk többek között abban áll, hogy a bábokkal foglalkozunk és nem a bábjátékosokkal, mert bemutatjuk az új kormányt, azok a bábok, akik végrehajtják a bábjátékosok érdekei szerinti cselekvést, és nem tesszük fel a kérdést, hogy kinek az érdekében cselekednek. Csak ennek a kérdésnek a fényében lehet ugyanis megválaszolni, hogy az előterjesztett, kormányprogramnak nem nevezhető csomag vajon miért ebben az irányban gondolkozik, vajon miért ebben az irányban próbálja a megszorításokat véghezvinni.

Mert igazában az a kérdés, hogy ki a bábjátékos. Netán az SZDSZ? - aki nincs benne a kormányban, mégis meghatározza, milyen miniszterek lehetnek vagy nem lehetnek ebben a kormányban. Az az SZDSZ, amelyik a rendszerváltást rég elfelejtette, és az az SZDSZ, amelyik eltemette Solt Ottiliát, és vele együtt eltemette a szociális érzékenységét.

Tisztelt Gusztos Péter Képviselőtársam! Azért engedje meg, hogy egy mondattal reagáljak arra, hogy "az igazság szabaddá tesz", az egy evangéliumi mondat. Nem szükséges az evangéliumot elolvasni, még az európai kultúrkörben sem. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)

Ki a bábjátékos? Talán Apró Piroska? Néhány hírportál szerint nem volt olyan MSZP-s kormány, ahol ő valamilyen módon ne folyt volna bele akár a személyi összetételbe is. (Zaj az MSZP padsoraiban.) Ki a bábjátékos? A MOL részvényvásárlásai, az NBH igazgatója kinevezése után és az azt kísérő botrány után más szervezetekre is gondolhatok. Ki a bábjátékos itt? Az IMF? Kétségtelenül megfelelünk az IMF-szerződésben foglaltaknak, aszerint cselekszünk.

Vajon cui prodest? Remélem, érti a miniszter úr, aki válaszadáskor kijelentette, érti, kinek az érdekében cselekednek. Ha azt gondolom, hogy Magyarország alapvetően rossz társadalmi és gazdasági szerkezete abból adódik, hogy amíg a magyar kis- és középvállalkozások 71 százalékban foglalkoztatják a dolgozókat, több mint 50 százalékban termelik meg a nemzeti összterméket, addig minimális adókedvezményben részesülnek, az összes adókedvezményük attól függ, hogy mihez viszonyítjuk, 2-20 százalék közé tehető. Na, ezért tartunk itt, ahol tartunk; azért, mert az önök érdekszövetsége vagy az önök érdekei teljesen mást kínálnak.

Tehát amikor arról kellene gondolkozni, tisztelt miniszterelnök úr, hogy hogyan kell az egyensúlyt helyreállítani, a társadalmi igazságosság azt kívánná meg, hogy elsősorban a jelen helyzetben azoknak kellene áldozatot vállalniuk - nemcsak azoknak, de elsősorban azoknak -, akik haszonélvezői voltak az elmúlt hét évnek, azaz az önök érdekköreinek. Most ehhez hozzányúlni igazán bátorság kellene. Könnyű a családokat megrövidíteni, könnyű a nyugdíjasokat megrövidíteni, amikor nem nyúlunk azokhoz a szent tehenekhez, akik az elmúlt hét év haszonélvezői voltak. És ez alapvető kérdés, hogy kinek az érdekében cselekszik.

Az alapvető kérdés mégiscsak az, hogy ön azt mondja, nem politikus. Ezt elhiszem önnek, mert ahhoz, hogy valaki politikus legyen, ahhoz társadalmi felelősségvállalással kellene rendelkeznie; ahhoz, hogy államférfi legyen, ahhoz pedig erkölccsel is kellene rendelkeznie. Ön sem politikus, sem államférfi nem lesz ebben az országban (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.), mert aki úgy gondolkozik, hogy csak és kizárólag a családi pótlékot kell megszüntetni, ön még túl fiatal hozzá, nem tudja, hogy a rendszerváltás időszakában, amikor a Nagycsaládosok Egyesülete alakult, akkor volt egy társadalmi konszenzus, hogy a családi pótlék nem szociális járandóság, mert akik gyermeket nevelnek, azok az ország jövőjét szolgálják. Egy elöregedő társadalom mindig újra fogja termelni a szociális problémákat. Akik gyermeket nevelnek, természetben adóznak ennek a társadalomnak.

Európa öreg államai és a magyar társadalom is ezért ment tönkre, mert nem vállaltuk a jövőnket, nem vállaljuk a gyerekeket, és ön most azokat akarja megszorítani, akik vállalják természetben, hogy Magyarország egy fejlődő ország lehessen, és ne egy csökkenő népességgel, ne egy elöregedő társadalommal kelljen szembenéznie. Önnek könnyebb ebbe az irányba menni, itt a legkisebb az ellenállás. (Zaj az MSZP padsoraiban. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

Igaza van, mit tehetnek a nyugdíjasok? Mit tehetnek a nagycsaládosok? Azt, hogy talán itt a parlamentben elmondhatjuk, úgysem veszi figyelembe.

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes úr!

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): De akik az elmúlt hét év haszonélvezői voltak, azokat nem fogja megadóztatni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  26 - 28  Következő    Ülésnap adatai