Készült: 2019.12.15.19:23:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

38. ülésnap (2010.10.25.), 156. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt jelezni kívánom, hogy október 15-e a fehér bot nemzetközi napja, ön pedig 14-én volt egy rendezvényen. Egyébként ez a nap alkalom arra, hogy a vakok és gyengénlátók ráirányítsák a társadalom figyelmét a problémáikra, valamint a segítségnyújtás módjaira. Az a sajtótájékoztató is, amelyen ön részt vett, nyilván ezt szolgálta, ezt szolgálhatta.

Annak megítélése kapcsán, hogy a nemzeti együttműködés kormánya mennyire fontosnak tartja a fogyatékos emberek s ezen belül a látássérültek segítését, elegendő csupán arra utalnom, hogy október 15-én dr. Réthelyi Miklós miniszter úr a Vakok Állami Intézetének fehér bot napi rendezvényén részt vett, és ott beszédet mondott. Sajnálom, hogy ennek nem nézett utána, de semmi baj, most tájékoztatom önt.

Szeretném tájékoztatni arról is, hogy a miniszteri biztos asszony október 11-14-én - amikor az a rendezvény volt, amelyre ön utalt, hogy ott nem képviseltettük magunkat - éppen ott lehetett volna, csak Brüsszelben volt a fogyatékosüggyel kapcsolatosan egy magas szintű munkacsoportülés, amelyen részt kellett vennie. Épp a fogyatékosügyi stratégiát vitatták meg, s ez olyan ügy, amely a látássérültek tekintetében is hasznos lehet. De még egyszer mondom, miniszter úr ott volt a rendezvényen.

Ami a kérdésére adandó konkrét választ illeti: az ön által támogatni javasolt segédeszközök nem minősülnek gyógyászati segédeszköznek, hanem az életvitelt könnyítő segédeszközök körébe tartoznak, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy a segédeszköz-ellátás támogatási rendszerének teljes felülvizsgálata megtörténjen, többek közt azért, hogy ne csupán a gyógyászati segédeszközökre, hanem a látássérültek számára rendkívül fontos, úgynevezett életvitelt könnyítő segédeszközökre is terjedjen ki a társadalombiztosítási támogatás. Ilyenek a beszélő mérlegek, a beszélő vérnyomásmérők, a beszélő lázmérők, amikre ön is utalt. Jelenleg ugyanis a látássérült embereknek háromszor-négyszer annyit kell fizetniük ezekért az eszközökért, mint azok normális kivitelű változatáért látó társaiknak.

Összegezve azt tudom válaszolni, hogy a kormány már dolgozik az ön által felvetett probléma mielőbbi megnyugtató megoldásán. Köszönöm a kérdését.
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai