Készült: 2019.12.09.00:57:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

35. ülésnap (2010.10.18.), 192. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ellátási területek kijelölése a fekvőbeteg-szakellátásban már korábban, míg a járóbeteg-szakellátás esetén a közelmúltban zárult le. Az ellátási terület meghatározását az ÁNTSZ illetékes regionális intézetei végezték a kistérségi kirendeltségek bevonásával. Az ellátási terület meghatározására, módosítására vonatkozó részletes szabályokat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény tartalmazza. Az ellátási terület meghatározása során az ÁNTSZ-nek a törvény értelmében adott szakma esetén a régió területét átfedés- és hézagmentesen kellett meghatározni, azaz az nem lehetséges, hogy egy szakma tekintetében Nagyalásony Ajkához és Pápához is tartozzon egyszerre.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az ajkai kistérséghez tartozó Nagyalásony és Dabrony települések a törvény szerinti ellátási kötelezettség megállapítását megelőzően is Ajkához tartoztak beutalás tekintetében azokban a szakmákban, ahol az ajkai Magyar Imre Kórház szakellátási kapacitással rendelkezett. Az ÁNTSZ az ellátási terület megállapításánál figyelembe vette a korábbi betegutakat és a beutalási rendet is. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint az ellátási területről hozott hatósági döntéssel szemben jogorvoslati kérés az ügyfelek részéről nem volt.

Kérem, engedje meg, hogy a törvény 5. § (4) bekezdésében foglaltakról röviden tájékoztassam. Ezen szakasz értelmében a települési önkormányzat ellátási érdekből kezdeményezheti az önök esetében a pápai és az ajkai egészségügyi szolgáltató fenntartójánál az ellátási terület módosítását. Abban az esetben, ha a települési önkormányzat megkeresésétől számított 30 napon belül nem történik megállapodás, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv a települési önkormányzat kérelmére módosíthatja az ellátási területet.

Tisztelt Képviselő Úr! Javaslom, hogy az új képviselő-testületek, ha egyetértenek a települések lakóinak kezdeményezésével, akkor tegyék meg a megfelelő lépéseket az ellátás ésszerűbbé tételére. Egy-egy jobbikos képviselő ül a testületekben, el lehet indítani az ügyet.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  192  Következő    Ülésnap adatai