Készült: 2020.10.25.05:48:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2001.11.30.), 130. felszólalás
Felszólaló Tóth András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:39


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tóth Sándor képviselő úr hozzászólására szeretnék néhány mondattal reagálni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Itt nem arról van szó, hogy az előterjesztés szűkíti azt, hogy mi is a rendeltetése a nemzeti földalapnak. Nem arról van szó, hogy kizárólag a családi gazdaságok, meg kizárólag a fiatalok földhöz juttatását segíti. Tessenek elolvasni a c) pontot! Ez mit mond? Rendeltetése a nemzeti földalaphoz tartozó földvagyonnak a termőföld magánosítása során létrejött, a hatékony mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlan birtokszerkezet - tehát általában - vidékfejlesztési célokkal összehangolt javításának, a gazdaságos méretű birtokok kialakításának támogatása. Általában! Az, hogy az a) pontban ki van emelve a családi gazdálkodás, illetve a fiatalok, ez egy preferenciát jelent. Preferenciát, hogy a kormányzat számára fontos, hogy ezeket a gazdaságokat kiemelten támogassa. Tehát nem arról van szó, hogy minden mást kizár ez a javaslat, hanem arról van szó, hogy kiemel, mint egy fontos elemet emeli ki.

A másik, hogy a földárak és a haszonbérlet alakításában legyen szerepe a nemzeti földalapnak, vagy ne legyen. És itt a fontos érv - ez hangzott el -, hogy '90 óta piacgazdaságot építünk. És általában a mezőgazdaságban szintén hagyjuk magára? Működjön a vad piaci szabályok szerint? Hagyjuk, hogy a kukoricának olyan legyen az ára, amilyen? Én úgy gondolom, hogy a nemzeti földalap jó eszköz arra, hogy igenis orientatív jelleggel befolyásoljuk a földárakat, illetve a földhaszonbérleteket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai