Készült: 2020.04.04.18:23:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap, 102. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:53

Felszólalások:  <<  102  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Szerencse, hogy van jegyzőkönyvezés, nagyon örülök, hogy jegyzőkönyvben lesz, amikor az államtitkár azt mondja, hogy a magyar egészségügy nagyon jól működik. Biztos, hogy működik, a Kútvölgyi kórházban biztos, hogy működik, amit ön lát belőle, az biztos, hogy működik, de higgye el, hogy nem működik az egészségügy. Valószínűleg a kormánypárti képviselő kollégák is azt gondolják, hogy nagyon jól működik, azért óbégattak itt az előző hozzászólás alatt. Nem működik. A hozzánk eljuttatott panaszok alapján a társadalombiztosítás intézményeinek szétverése nemcsak veszélyezteti a biztonságos betegellátást, hanem konkrét esetben nem jutott a beteg a gyógyszeréhez. Levélírónk egy Orencia nevű készítményt nem kapott meg hónapok óta. Az állapota (Zaj. - Az elnök csenget.) komoly romlását is okozhatja, bármilyen jól szórakozik is ezen a kormánypárt és bármilyen jót nevet ezen Vancsura képviselő úr is. (Derültség és moraj a kormánypárti padsorokból.)

A gyógyszerek hiányának nem az az oka, hogy beszerezhetetlen lenne, nem szerepelnek azon a listán, amely a külső okok miatt nem elérhető szereket tartalmazza. Másról van szó; a tételes elszámolású drágább, újabb, speciálisabb gyógyszerekre vonatkozó kvóták nem kerültek időben kiosztásra a kórházak között. Ez egy olyan kvóta, ez is egy kvóta, egy életveszélyes kvóta, amely meghatározza, hogy egy adott kórház az adott gyógyszerből mennyit tud kiadni adott időszakban. Egészen elképesztő, a korábbi időszakban egy évre előre tudtak ezzel a kvótával számolni a kórházak, manapság jobb esetben ez már csak egy hónap, de előfordul, hogy nem tudják ezt sem tartani, és egy hónapra előre sem tudják, hogy mennyit kapnak ezekből a kvótákból. A kórházak egy hónapra előre tervezhetnének, de egyrészt egyszerűen fogalmuk sincs, hogy mit hoz majd a jövő, vagy inkább a minisztérium bürokráciájának kénye-kedve.

A tételes elszámolású gyógyszerekkel járó bürokratikus terhet egyébként is úgy megnövelték, hogy ki nem fizetett túlórát jelent ez a dolgozóknak. Így kevesebb idejük jut az igazi munkára, ami természetesen megint csak a betegeket sújtja. Nem tudják a kórházak, hogy mikor lesz kvótájuk és mikor lesz végre belőle gyógyszer, és mivel nincs önálló egészségügyi minisztérium, se független háttérintézmények, a beszerzések, az áralkuk, a szerződéskötések, a kvóták kiosztása késik, papírok keringenek a mamutminisztériumban ahelyett, hogy pedig a gyógyszerek kerülnének kiosztásra. A gyógyszerkeret szeptemberben elfogyott, három hónappal az év vége előtt 42 milliárdnyi hiány látszik, és kérdés, hogy vajon önök ezért kezdtek-e most hirtelen spórolásba, és ezért áldoznak-e fel beteg embereket vagy beteg emberek gyógyulását.

Önök naponta kiabálnak menekültkvótáról, ehelyett a nyomorúságos, kaotikus gyógyszerkvótákról kellene önöknek beszélniük. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Felszólalások:  <<  102  >>    Ülésnap adatai