Készült: 2020.07.15.01:15:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2005.11.07.), 238. felszólalás
Felszólaló Kosztolányi Dénes (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Remélem, hogy Horváth Csaba mint az egyik előterjesztő, nem csatlakozott a visszakozók közé. Mert a felszólalásának első részét szinte örültem volna, ha meg sem hallom, mert kedves Horváth úr és előterjesztők, ha önök ezt úgy gondolták, ahogy ön ezt elmondta, akkor nem ez van ide leírva. Nem erről szól a dolog, csak per tangentem hivatkozik a lakásmaffia-dolgokra, de nem ez van leírva. Itt igenis az elővásárlási jog szabályozása van az önkormányzatok javára, a végrehajtási eljárásban.

Azért nem örülök, hogy ezt így meg kell fogalmazzam, mert esetleg a kormány képviselőjének adok muníciót azzal, hogy miért kell ezt így most a hajánál fogva előrángatni. Ne visszakozzunk ebből a dologból! Az, hogy a cél, az eredendő indok más volt, attól még nagyon jól bele lehet trafálni abba, hogy mire van szükségük az önkormányzatoknak, és mire van szükség a végrehajtási eljárásban. És még egyszer meg szeretném ismételni: elővásárlási jog biztosítására van szükség az önkormányzatok számára.

Persze, hogy az önkormányzat vagyongazdálkodásában nem lesz jelentős tétel, de ha lesz elővásárlási joguk az önkormányzatoknak, akkor az éves költségvetésükbe be fognak egy ilyen sort állítani, hogy végrehajtás útján félretesznek egy nyitott végű fejezetet, hogy ha ingatlanhoz tudnak jutni a végrehajtás során, akkor ezt megtehessék. Ugyanis azt tudjuk, hogy a végrehajtás során az ingatlanokhoz általában a tényleges forgalmi értéknél alacsonyabb áron, vagy legalábbis tényleges, reális áron lehet hozzájutni, ha tisztességes az eljárás. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Úgyhogy arra kérem az előterjesztőket, hogy szíveskedjenek kitartani eredeti álláspontjuk mellett, annak ellenére, hogy esetleg kormánynyomásnak vannak kitéve, mert az önkormányzatok viszont ezt szeretnék.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai