Készült: 2020.07.16.16:03:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

258. ülésnap (2005.10.25.), 144. felszólalás
Felszólaló Kosztolányi Dénes (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én nagyon szívesen visszalépek, ha az államtitkár úr megválaszolja az elnök asszony kérdését. (Dr. Hankó Faragó Miklós jelzésére:) Jó, majd egyszerre.

Gusztos képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy jól látja, a jogszabályba beleférnének azok a preventív intézkedések, amelyek a családon belüli erőszak feldolgozásával is járnának, de el kell hogy kedvetlenítsem, mert arra kérem, hogy akkor csatlakozzon ahhoz a módosító javaslathoz, amit a 8. § kapcsán kívánunk benyújtani, hiszen a családon belüli erőszak áldozataira ennek az előírásnak az alapján szinte minden esetben a kizárás esete lesz érvényben.

Jellemző, ahogy ön is mondta, hogy milyen szerencsétlen sorsú emberekről van szó, és milyen speciális az ő helyzetük. Azt mondja ez a törvény, hogy: a kárenyhítésből kizárt áldozat, aki valami oknál fogva nem érvényesítette kárigényét a társadalombiztosítással szemben, ugyanakkor például a bűncselekmény elkövetésében közrehatott, felróható magatartás okozta a kárt, közrehatott a kár bekövetkeztében, a tanúvallomását jogosulatlanul megtagadta, a szakértői közreműködésben nem vett részt, a közreműködési kért kiegészítést nem teljesítette, a meghallgatásáról indokolatlanul távol maradt, vagy a büntetőeljárás lefolytatásához szükséges magánindítványt nem tette meg… Azt hiszem, ismerjük a tényállásokat, hogy megtörténik a családon belüli erőszak, és utána a sértett feleség, férj, élettárs, bárki más már nem mer további lépéseket tenni, mert további megfélemlítésnek van kitéve, és akkor, abban a pillanatban majd a hivatal azt fogja mondani, hogy kérem szépen, nem tartozik az áldozatok körébe - és ez nagyon szomorú! Éppen ezért ennek a szabályozásnak a módosítására van szükség azért, hogy összeférjen a kettő egymással.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai