Készült: 2020.07.08.14:28:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 50. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nem kétpercesre reagálok, hanem még az eredeti hozzászólás adó- és járulékcsökkentési tartalmával foglalkozom.

Csak azt szeretném érzékeltetni, hogy az elmúlt esztendők milyen olyan típusú változást hoztak e tekintetben, amelyek mértékadó módon csökkentették a járulék- és adóterheket. Nem visszamutogatva, de látni kell azt, hogy 2001-2002 - megint csak egy jó viszonyítási alap - általános adóterhelése közel 40 százalékos volt. Most 38 százalék alatti.

Jövőre, a változások okán még lejjebb fog csúszni, 37 százalék alá, 36 százalék környékére. Mi ez, ha nem tehercsökkentés, amikor az adóterhelés 3-4 százalékpontos mértékben csökken, ami több száz milliárd forintot hordoz magában? És ez a több száz milliárd forint vagy a gazdálkodó szervezeteknél, vagy/és a munkavállalóknál lelhető fel. Azt gondolom tehát, hogy nem rossz az az út, amit e tekintetben járt a kormány az elmúlt esztendőkben, és nem rossz az az út sem, amely a “milyen jövőt akarunk?ö címszóval rajzolódik meg, amit Ékes úr is használt.

(10.50)

Hiszen megalapozott, öt évre szóló adóelképzelést vázolt fel a miniszterelnök, ami arról szól, hogy a mai, 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási teher gyakorlatilag első lépésben 3 százalékkal, majd a következő lépésben két év múlva további 2 százalékkal csökken. Újabb 100 milliárd forintokról van szó. Azt gondolom, ez az út az, ami jó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ami járható - és járható.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai