Készült: 2020.07.07.04:49:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 44. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Karsai úr mondataival egyet is lehet érteni, de azt gondolom, nem csak egyutas megoldások vannak. Tehát azt lehet mondani, hogy más formában, más módszerekkel is el lehet érni egy bizonyos célhoz.

Azt gondolom például, mert a törvénytervezet keretei között is szó esik a járulékok csökkentéséről, hogy jó az az út, ami például a Start-kártya keretei között fogalmazódik meg, hiszen az elmúlt, most már másfél-két hónap időszakát érintően a regisztrált pályakezdő munkanélkülieknek látható módon gyakorlatilag az egytizedét ki tudta mozdítani a munkaügyi ellátás rendszeréből. Tehát ez az út is jó felé vezet. Lehet persze másfajta utakat is járni, ez kétségtelen.

Ékes képviselőtársammal, azt gondolom, szinkronban vagyunk, a tekintetben mindenképpen, hogy a képzés fontosságáról beszélünk. Abban is, hogy a nyolcvanas évek vége, a kilencvenes évek eleje arról szólt, hogy átrendeződött a világ, és a nagyobb cégek tekintetében azok a gyakorlati képzőhelyek nagyon nagy hányadban megszűntek, amelyek élő környezetben adtak lehetőséget a fiataloknak, legkiváltképp arra, hogy a munka világába való fogások elsajátítását meg tudják tenni. Ezeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) pótolták az iskolai környezet keretei között, átmeneti jelleggel, azok a gyakorlati képzőhelyek, amelyek párhuzamosan megszülettek.

És most újra van egy átrendeződési folyamat, amelyet kormányzati szándékkal is erősítünk, ami arról szól, hogy igen, vissza kell térni ahhoz a gyakorlathoz, ami lehetőséget teremt legkiváltképp arra, hogy az élő környezetben sajátítsák el azt a szakmai tudást a fiatalok, amelyre szükségük van. Erről szól egyébként az oktatási rendszer keretei között azon változtatási szándék is, ami a 9. és a 10. osztályban történő gyakorlati képzés súlyát növeli a későbbiekben, pont annak érdekében, hogy már a munkakezdés fázisánál megfelelő gyakorlati fogással bírjanak a fiatalok.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai