Készült: 2020.07.12.06:18:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 4. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Bizottságunk az előterjesztést november 28-án tárgyalta, és ha egy mondattal akarnám összegezni, akkor azt mondhatnám, hogy egyhangúlag támogatja az általános vitára való alkalmasságát. Ennél azonban egy kicsit bővebben szólnék a dologról, hiszen megérdemli a téma.

Miről is szól ez az előterjesztés, és mi is volt az, ami a bizottság tagjait legkiváltképp érintette és érdekelte? Az előterjesztés nyilván nem másról szól, mint arról, hogy az a folyamat, ami ma Magyarországon zajlik már több éve, tehát hogy a foglalkoztatás folyamatos bővüléséről, erősödéséről lehet számot adni, az az elkövetkezendő időszakban, ha lehet, akkor még inkább öltsön testet, még inkább a további foglalkoztatás bővüléséről lehessen számot adni. Másik oldalról pedig egy olyanfajta rugalmasságnak a rendszerbe való viteléről, erősítéséről szól, ami hasonképpen ugyanarra az eredményre vezet: minél több ember számára ad módot, lehetőséget a munkaerőpiacon való megkapaszkodásra, beilleszkedésre.

Gyakorlatilag akkor, amikor azt a szférát, a gazdasági vonulaton belül azt a szegmentumot érintjük meg, ami a 250 fő alatt foglalkoztató cégeket, mikro-, kis- és középvállalkozásokat érinti, akkor úgy ítéljük meg, hogy egy olyan lehetőséget biztosítunk, amely tekintetében akár több százezres is lehet azok köre, akik érdekeltek lehetnek akár a foglalkoztatásban, akár a foglalkoztatásban való részvételben. Nyilvánvaló, hogy a végkifejlet nem több százezres foglalkoztatásbővüléssel párosul, hiszen rengeteg mikro-, kis- és középvállalkozás van ma Magyarországon, amely kedvezmények mellett sem képes további foglalkoztatásbővülést életre hívni. De véljük, hogy sokan vannak olyanok, akik ha kedvezményekhez jutnak hozzá, akkor ezen kedvezmények igénybevételét mérlegelve eljutnak addig, hogy a foglalkoztatás bővítésére szánják el magukat, hiszen ennek eredményeképpen további hasznot és hozamot tudnak termelni. Ez a logika, ez a gondolkodás az, amit az előterjesztés magában hordoz, és amit a bizottság tagjai is jónak ítélnek.

Aggályok, felvetések persze voltak a bizottsági ülésen, legkiváltképp olyan formában fogalmazódtak meg, hogy nem túl sok-e az a változtatás, amely a foglalkoztatáspolitikát érintően megjelenik e tekintetben. De miután kiérleltük a gondolatot, látható volt, hogy nem erről szól a dolog, nem arról szól, hogy hozunk egy intézkedést, majd azt követően két hónap múlva ezt az intézkedést megváltoztatjuk, hanem a gazdasági szférán belül a foglalkoztatási hajlandósággal felruházott emberek körét érintően újabb és újabb lehetőségek biztosításáról szól ez a törvényjavaslat is és a korábbiakban beterjesztett törvényjavaslatok is.

Ilyen értelemben az összegző gondolkodás úgy fogalmazódott meg, hogy nem káros, sőt kiváltképp hasznos az, ha minél több vonatkozásban, minél több tekintetben lehet különféle kedvezményekhez hozzájutni. Viszont a bizottság ellenzéki és kormánypárti képviselői is arra hívták fel a figyelmet, hogy e tekintetben a szükségszerű tájékoztatás minél szélesebb körét kell biztosítani, pont annak érdekében, hogy mindaz, amit el szeretnénk érni ennek a törvénytervezetnek az életre hívásával, az meg is valósuljon, valójában tehát a foglalkoztatás további bővüléséről, bővítéséről lehessen beszélni. És ez ne csak beszédtéma legyen, hanem - úgy, ahogy eddig - gyakorlati észlelés is legyen, úgy, ahogy eddig érezzük azt, hogy a foglalkoztatás tekintetében bővülés és további bővülés következik be.

Nagyon fontosnak tartotta a bizottság, hogy olyan elemekkel is bővül a lehetőség, amely gyakorlatilag a Magyarországon lévő nagyon sok munkavállalási hajlandósággal bíró, de a készség szintjén korlátos embernek nyújt segítséget a miniszter úr által említett “Lépj egyet előreö képzési program keretei között, amely nemcsak az általános, hanem a szakképzett vagy épp a nem piackonform szakképzettséggel rendelkező embereket is megérintheti.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket, a bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta az előterjesztést. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai