Készült: 2020.07.08.06:43:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 30. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Ékes Úr! Nincs afelől kétségem, nekem nem kell elhinni, én ezt tudom; én úgy gondolom, hogy mindazok, amiről ön is beszél, fontos dolgok. Fontos dolog a járulék csökkentése, persze, de mindig lehet kalandozni az időben, és azt lehet mondani, hogy például az egészségügyi hozzájárulás mértéke hogyan nézett ki három évvel ezelőtt, négy évvel ezelőtt, és hogyan néz ki most. Akkor, biztosan emlékszik, képviselőtársam, egy főre vetítetten egy adott hónapban több mint 4 ezer forintot kellett megfizetni, ez most 2 ezer forint alatt van, és 2006-ban meg fog szűnni. Vannak effektív, konkrét lépések, döntések a tekintetben, amelyek arról szólnak, hogy igenis, a munkaadókat terhelő, az élőmunkát terhelő járulékok mértéke csökkenjen, pont annak érdekében, hogy a foglalkoztatás erősödjön még tovább, még tovább, még tovább.

Azt gondolom, nem véletlenszerű az sem, hogy a száz lépés program keretei között a munka világát érintő kérdések kapcsán a feketefoglalkoztatás a fókuszban volt, hogy ezt gazdasági érdek-képviseleti szervezetek, köztestületek támogatásával lehetett megcsinálni, hiszen ők is úgy gondolkodnak, hogy az a jó, hogyha a tisztességes, a munka világában kötelezettségeket vállalók élveznek támogatást, és mindazt, aki ezt megpróbálja kikerülni, bizony szankcionálás alá kell vonni.

Azt gondolom, nem rossz utat jártunk, hiszen látható, hogy mondjuk, az építőiparon belül, amiről sokan sokfélét mondtak itt a parlament termein belül is, például a fertőzöttség tekintetében, milyen változások mennek végbe, hogy akár az ágazati szintű megegyezések körvonalai, kontúrjai is megvannak, akár a bérek mértékadó növekedését is magában hordozó jelleggel, mert tisztul ez a gazdaság. Azt hiszem, ilyen intézkedések sokaságára van szükség, és azért kellenek különféle élethelyzetekhez illesztett speciális megoldások, mert a munkaügyi regiszteren belül sincs két egyforma ember. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai