Készült: 2020.07.05.06:48:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 78. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Még szerencse, hogy a kedves tévénézők értik és tudják, hogy miről beszélünk, ilyeténképpen nem kell elmagyarázni nekik. A foglalkoztatottság Magyarországon dinamikusan nő, mintegy 60 ezer fővel az elmúlt három és fél esztendőben. (Babák Mihály: Tudjuk, 5,2 százalékkal.) Hozzá kell tenni azt is, hogy az elkövetkezendő időszak intézkedései, ennek a költségvetésnek az intézkedései tovább fogják növelni a foglalkoztatottságot Magyarországon, még ha önök nem szeretnék, akkor is, bár én nagyon bízom benne, hogy önök legalább annyira szeretnék, mint ahogyan mi azt tesszük.

Szeretném hozzátenni azt is, hogy például a leghátrányosabb helyzetbe sorolt tartósan munkanélküliek vagy pályakezdő diplomások kérdéskörében is olyan intézkedések sokasága született, amely több ezer fővel csökkentette például a pályakezdő munkanélküliek számát (Bernáth Ildikó: Ötvenezerből negyvenezer.), csak az elmúlt hónapra, egyik hónapról a másik hónapra vonatkozóan, a Start-kártya bevezetése kapcsán, vagy a pályakezdők munkatapasztalat-szerző támogatásának eredményeképpen.

Azt az elhibázott oktatási rendszert, amelyet még önök hagytak ránk, és ennek a kifutásának az eredményét “élvezzükö - idézőjelbe tettem -, azt kell nekünk ilyen intézkedések kapcsán kompenzálni. Kérem, támogassák azt a költségvetést, amely olyan családtámogatási rendszert működtet, ami a munkára motivál, ami a gyermekvédelmi támogatást nem elveszi, hogyha valaki a szociális ellátásból kikerül, és munkavállalóvá válik, hanem meghagyja ezeknél az embereknél, mert így van motiváció arra, hogy az emberek munkát vállaljanak. (Bernáth Ildikó: Nem motiváció kell, hanem munkahely.) Támogassák, hiszen ez a közös érdekünk, hogy minél több ember dolgozzon!

Kérem önöket, támogassák azt is, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségekben ne elvételre kerüljenek forintok, mint ahogy az önök módosító indítványai alapján megfogalmazódtak 20 milliárd forintos nagyságrendben, vagy épp a decentralizáció 10 milliárd forintos mértéke megvalósításra kerüljön. Támogassák, mert ezek a leghátrányosabb helyzetű térségek foglalkoztatási helyzetét javíthatják. És kérem, támogassák azt a költségvetést, amely, mondjuk, a személyi jövedelemadó-rendszeren keresztül az átlag jövedelemszinten kereső embernél százezer forintos nagyságrendben több pénzt hagy ott a zsebekben.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai