Készült: 2020.07.16.06:11:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 56. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon az elmúlt három és fél esztendőben a foglalkoztatottság nőtt. Több ember dolgozik, bár több a munkanélküliek száma is, de hozzá kell tenni, hogy mintegy 200 ezer fővel csökkent az inaktívak száma, azok száma, akik vagy a foglalkoztatottak közé vagy pedig a munkaügyi regiszterbe, egy lépéssel közelebb kerültek a munka világához. Azt gondolom, a kormánynak az a feladata és felelőssége, hogy segítse, közelebb juttassa az embereket a munka világához.

Az, hogy 60 ezer emberrel több dolgozik ebben az országban, mint három és fél évvel ezelőtt, mindenképpen eredmény, főleg, ha azt is látjuk, hogy mintegy 330 ezer új munkahely született, miközben 260-270 ezer meg is szűnt természetszerűleg. Így tehát azt kell mondjam, hogy a foglalkoztatási helyzetkép lehetne jobb is, de sokkal jobb, mint három és fél évvel ezelőtt volt. (Derültség a Fidesz soraiban.)

A közmunkaprogramok tekintetében önök 1998-2002 között évente 2-2-2 milliárd forintot fordítottak erre, a mi időszakunkban 3-8 milliárd forint között mozog ez évente. Szeretném jelezni, hogy a mostani közmunkaprogramok vonatkozásában is ez a szellemiség jelenik meg - és nem a választások előkészülete -, hiszen az elmúlt három év időszaka is ezt támasztotta alá. Közben egy olyan személyi jövedelemadó-rendszert vezettünk be, ami például csak az átlagjövedelmen kereső ember esetében, mondjuk egy 130 ezer forintot kereső ember esetében három és fél évvel ezelőtt 444 ezer forintos mértékű személyi jövedelemadót vont el, most 280 ezer forintot.

160 ezer forinttal több pénzt hagytunk ott a zsebekben a 130 ezer forintot kereső emberek esetében. Melyik a jobb? El kell dönteni. Azt gondolom, a kedves tévénézők, a minket hallgatók ezt képesek eldönteni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai