Készült: 2021.02.25.11:43:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2012.10.08.), 199. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A hulladéktörvénnyel a jelenlegi kormány egy olyan szakterület újraszabályozására vállalkozott, amely bizony a rendszerváltás utáni két évtizedben rendkívüli mértékben félresikerült szabályozással működött.

Nem volt probléma nélküli ennek a törvényjavaslatnak az előkészítése, és nem volt gond nélküli ennek a parlamenti tárgyalása sem. Volt itt brüsszeli notifikációs eljárás, volt itt még zárószavazás elhalasztása is, mert voltak olyan üzleti körök, amelyek úgy gondolták, hogy még egy kötelességszegési eljárást is lehet esetleg Magyarország ellen indítani. Úgy látjuk most, a zárószavazás előtti pillanatokban, hogy ezen körök elvárásai nem teljesültek, és ezért mindenképpen dicséret illeti a tárca vezetőjét és szakállamtitkárát.

Nagyon fontosnak tartjuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről, hogy van végre egy olyan közszolgáltatási szakterület, ahol a kormány tisztán fölvállalja azt, hogy ezt a szakterületet többségi köztulajdonban lévő cégeknek kell ellátni, irányítani, és végre kizárja a másik oldalon a köztulajdon keretében is a keresztfinanszírozás lehetőségét, és ezáltal gátat szab mind a magánszervezetek, mind az esetleg más célokat is szolgáló önkormányzatok számára a lakosság ilyen irányú kifosztása tekintetében.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy végre szabályozásra kerül egy olyan piaci szegmens, amelyben teljes káosz uralkodott az elmúlt két évtizedben, ez pedig a szelektív hulladékgyűjtés és a maradék hulladék lerakásának kérdése. Őszintén reméljük, hogy a bevezetésre kerülő lerakási járulék szintén nem a lakosság megsarcolását, hanem a hulladék tényleges eltérítését fogja szolgálni a szeméttelepektől.

Örülünk annak, hogy az a betétdíjas-szabályozás, amit a tervezet tartalmaz, törvényerőre emelkedhet abban az esetben, ha az Országgyűlés megtárgyalja, és kérjük azt, hogy mihamarabb terjesszék is ezt a szabályozást az Országgyűlés elé, hogy életbe léphessen.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja a törvényjavaslat elfogadását. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai