Készült: 2021.03.06.02:35:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 220. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A Jobbik Magyarországért Mozgalom természetesen támogatja ennek a javaslatnak az elfogadását, hozzátéve azt, hogy már megint az Európai Unió háta mögé soroltunk be. Jobb lenne, ha a magyar kormánynak általában saját álláspontja lenne akkor, amikor akár fenntartással is él bármely fajok vonatkozásában. Itt ez a disszonancia szépen látszik ebben a függelékhez fűzött fenntartásban, hiszen egy védett magyar fajjal, a hermelinnel kapcsolatos fenntartás bejelentésére is sor kerül.

Ezzel együtt a javaslat támogatható, mint ahogy az egyezményt is rendkívül fontosnak tartjuk, viszont kevésbé értjük azt a passzivitást, amit a magyar kormány a természetvédelem és a környezetvédelem meggyengítése során az ilyen és hasonló egyezményekkel kapcsolatban tanúsít. Úgy gondoljuk, hogy amikor ennek az egyezménynek a módosításai évről évre, rendre más országok kezdeményezései alapján megérkeznek a Magyar Országgyűlésbe, akkor a magyar természetvédelemnek is el kellene gondolkodnia azon, hogy melyek azok a fajaink, amelyeket adott esetben ezen egyezmény hatálya alá be lehetne jelenteni. A saját érdekeinket a természetvédelemben sokkal erősebben lehetne nemzetközi színtéren képviselni. Sajnálatos, hogy Magyarország ilyen kezdeményezésekkel nem él.

Hozzáteszem azt is, hogy az egyezménynek különböző minősítésű függelékei vannak, és bizony vannak olyan fajaink, amelyek vörös könyvesek, kihalással fenyegetettek, és adott esetben az egyezménynek nem az első, hanem csak a második függelékében szerepelnek. Ilyen például az államtitkár úr által kicsit félreérthető módon említett túzok, amely nem ragadozó, vagy a fekete gólya, amelyik úgyszintén a kettes mellékletben szerepel és nem az egyesben, noha kihalással fenyegetett fajról van szó. S ha végignézzük az egyezmény mellékleteit, azt látjuk, hogy az az uhu, amelyből Magyarországon talán két tucat pár, ha fészkel, egyáltalán nem szerepel az egyezmény egyetlen mellékletében sem.

Mindenképpen arra szeretném felhívni e javaslat tárgyalása és elfogadása kapcsán a tisztelt kormány és a természetvédelmi szakigazgatás figyelmét, hogy lehet ám jóval aktívabbnak is lenni a természetvédelemben, és lehet ezen nemzetközi egyezmények által nyújtott lehetőséget igénybe venni is, nem csak mindig csatlakozni hozzá.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai