Készült: 2021.03.06.02:46:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 103. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  103  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten a sajtóban megjelent hírek szerint még ebben a hónapban megszűnhet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, noha az eddigiekben nem lehetett arról hallani, hogy ilyen mértékű és jellegű átalakításra készülnének.

A kulturális örökségünk védelmére rendelt intézményrendszer szervezetét és hatáskörét az elmúlt két éven belül kétszer is módosították, igen mélyrehatóan. Amennyiben az eddigi átalakítások nem érték el céljukat, vajon ilyen gyorsan, mondhatnánk, pánikszerűen kell-e ismételten átszabni az intézményrendszer feladat- és hatáskörét?

Államtitkár úr pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a KÖH-től átkerülnek az elsőfokú építészeti és régészeti engedélyezési feladatok a járási építésügyi hivatalokba, a másodfokú ügyintézés pedig a megyei kormányhivatalokba. Ez csak részben újdonság, és csak részlegesen érinti a KÖH-öt, hiszen az elsőfokú hatósági ügyintézés már másfél éve nem itt folyik, hanem a megyei kormányhivatalok kulturális örökségvédelmi irodáiban. Épp július 1-jétől csökkent a hatáskörük és váltak szakhatósággá.

A most tervezett átszervezés tehát azt is jelenti, hogy nemcsak a KÖH, hanem az örökségvédelmi irodák átalakítása, esetleg felszámolása is cél? Hiszen azokból mindössze kilenc van az országban, s egy-egy ügyintéző többjárásnyi területtel foglalkozik. A tervek szerint tehát egy szinttel alacsonyabbra kerül a műemlékvédelmi és régészeti hatósági ügyintézés. Honnan lesz ehhez megfelelő számú szakember ezeken a helyeken? Hiszen eddig jóval kevesebben látták el ezeket a feladatokat.

Az államtitkár úr által vázoltak szerint minden engedélyezés a kormányhivatalokon keresztül történik majd. Ez azonban törvényszerűen azt is magában hordja, hogy elszakad a kormányhivatalokban nem végezhető tudományos tevékenység és a hatósági munka. Nincs ebben ellentmondás? Hiszen éppen azért bír a hatósági felhatalmazással a műemlékek és régészeti lelőhelyek védelme, hogy érvényesíteni lehessen a tudományos szempontokat.

Tekintetbe veszi-e egy ilyen rendszer, hogy a kulturális örökségvédelmi engedélyek kiadása több szakmát érint? Az építészeti és régészeti kérdéseken túl például restaurálási és történettudományi tevékenységet is. (Az elnök csenget.)

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  103  Következő    Ülésnap adatai