Készült: 2021.03.06.15:34:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

214. ülésnap (2012.07.09.), 30. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat immár másodszor kerül ide a Ház elé, és az első körben jelzett hibák orvoslása nagyrészt ebben a javaslatban megtörténik. Zárószavazás előtti módosító indítványok, illetve kapcsolódó módosító indítványok mutatták nagyon jól a végső szakaszban, hogy milyen viták zajlottak a kormánypárton belül is a tekintetben, hogy magát a szolgáltatást milyen módon és milyen szervezeti keretek között kell a jövőben ellátni.

Azt már az általános vitában is elmondtuk, hogy messzemenően támogatjuk azt, hogy a víziközmű-vagyon a nemzeti vagyon részeként köztulajdonban álló szervezetek részéről kerüljön működtetésre. Először ez a javaslat bejött úgy, hogy a tevékenységek 10 százaléka tekintetében megenged egy kiszervezési lehetőséget, és az első olvasatban ez a már jelen lévő magánszervezetek részére egy teljes körű fennmaradási szabadságot jelentett volna, amit az általános vitában bíráltunk.

Végül is a 45. § (4)-(5) bekezdése tekintetében többféle változat is bekerült módosító indítványként. Egyrészt egy olyan változat, ami határidő megkötésével, de teljes mértékben kizárta volna azt, hogy fennmaradjanak magánszervezeti szolgáltatók a 10 százalékos értékhatáron fölül. Végül is a frakciójuk nem ezt a változatot támogatta, és jelenleg egy olyan verzió van érvényben, amely 2014. december 31-ei hatállyal venné köztulajdonba azon szolgáltatásokat, amelyek meghaladják ezt a 10 százalékos mértéket. Én magam is elmondtam a vitában, és ilyen jellegű módosítókat mi magunk is tettünk, amelyek biztosítottak volna egy átmenetet abban az esetben, ha azonnali átvételre, akár meglévő szerződések folyamán, nem lett volna lehetőség. Ugyanakkor magát ezt a 2014. december 31-i határidőt egy kicsit szkeptikusan nézzük, tekintettel arra, hogy ez túlnyúlik a kormányzati cikluson. Egy kicsit úgy érezzük, hogy a tisztelt Fidesz-frakció és a kormányzat az ezzel kapcsolatos problémákat szeretné áttolni az önöket követő kormányra, ezért ezt ebben a formájában támogatni nem tudjuk.

Összességében tehát azzal zárnám, hogy a Jobbik azt az irányvonalat, amelyet ez a törvényjavaslat képvisel, messzemenően támogatni tudja, az abban foglalt egyes olyan eljárási határidők és eljárási megoldások miatt, amelyeket mi viszont másként szabályoztunk volna, a zárószavazásnál tartózkodni fogunk.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai