Készült: 2020.09.29.01:04:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 205. felszólalás
Felszólaló Dr. Járai Zsigmond
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:14

Felszólalások:  <<  205  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet ez év elején egy neves könyvvizsgáló céget bízott meg a London Bróker teljes körű ellenőrzésével. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsa, hogy a társaság működése megfelel-e a jogszabályoknak, valamint tetszőleges időpontban rendelkezésre áll-e az ügyfelek pénz- és értékpapír-fedezete.

A könyvvizsgáló cég jelentése a brókercégnél nem állapított meg hiányosságokat, visszaéléseket. A lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy lényegi hiányosságok nincsenek, legalábbis olyanok nincsenek, amelyek felügyeleti intézkedést tettek volna szükségessé. A könyvvizsgáló által folytatott vizsgálat időszakában - ez év májusában - egy új számítástechnikai rendszert vezettek be a brókercégnél. Az értékpapír-felügyelet 1999. augusztus 18-án vizsgálatot indított a London Bróker Rt.-nél, mert tudomására jutott olyan információ, amely szerint a cég likviditási helyzete megromlott, elszámolási kötelezettségeinek nem tud eleget tenni.

A felügyeleti vizsgálat során a társaság nem tudott pontos és naprakész információkat szolgáltatni vagyoni helyzetéről, ügyfeleinek vele szemben fennálló kötelezettségeiről és követeléseiről. A felügyelet ezt figyelembe véve hozta meg azokat az intézkedéseit, amiket ön is említett. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal hamarabb a felügyelet nem tudott volna intézkedni, korábban a cég működése megfelelt az előírásoknak.

A felügyelet ekkor egy felügyeleti biztost rendelt ki, akinek az irányításával a társaság központjában és tíz irodájában azonnal megkezdődött és jelenleg is folyamatban van a nyilvántartási rendszer felülvizsgálata, ennek keretében a jogos ügyfélkövetelések felmérése, valamint a brókercégnél rendelkezésre álló pénz- és értékpapír-fedezet tételes leltározása. Sajnos, a tételes leltár elkészültéig nem tudom megmondani, hogy pontosan mi történt, addig nem állapítható meg az esetleges hiány pontos nagysága, nincs lehetőség az ügyfelek követeléseinek részbeni kielégítésére sem.

A London Bróker informatikai rendszere jelenleg a jogszabályi előírásoknak megfelel. A jelenlegi helyzet kialakulását többek között az okozta, hogy az új nyilvántartási rendszerre való átálláskor hiányosságok merültek föl, és hibákat követtek el. Valószínűsíthető, hogy a hibás adatbázist kihasználva visszaélések is történtek a cégnél.

A London Bróker Rt.-nél jelenleg folyamatban lévő felügyeleti vizsgálat kitér a belső felelősség megállapítására is. A vizsgálat lezárása után az értékpapír-felügyelet hivatalból megteszi mindazokat a lépéseket, amelyek a cégen belüli személyi büntetőjogi felelősség megállapítására irányulnak.

Végezetül el kell mondanom, hogy a befektetési szolgáltatóknál tapasztalható sorozatos visszaélések megszüntetése érdekében az értékpapírtörvény módosítása során szigorítani szándékozik a Pénzügyminisztérium a befektetési szolgáltatók piacralépési és működési feltételeit.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  205  >>    Ülésnap adatai