Készült: 2020.09.24.11:14:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 203. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:12

Felszólalások:  <<  203  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Lakóhelyemen, Tiszaújvárosban három privatizált, volt állami nagyvállalat működik. Mindhárom cég privatizációja kapcsán dolgozói részvénycsomagok kerültek kibocsátásra, illetve az itt élők, bízva a három cég eredményes működésében, családjuk és gyermekeik jövőjének biztosítása érdekében megtakarított pénzükön maguk is részvényt vásároltak. Vélhetően e települési méretekben már jelentős létszámú kisrészvényes megbízásainak elnyerése érdekében néhány éve a London Bróker irodát nyitott városunkban.

 

(14.30)

A tiszaújvárosiak és a környező települések lakói közül egyre többen itt helyezték el részvényeiket.

Augusztus hónap közepén kósza hírként kezdett terjedni, hogy valami nincs rendben a London Bróker háza táján - a megbízások nem teljesültek, az átutalások nem érkeztek meg -, majd ezt követően hosszú sorokban várakoztak az emberek a brókercég irodája előtt, hogy igazolásokat kapjanak benn lévő részvényeikről. A hangulat egyszerre volt elkeseredett és indulatos, mivel a megtakarításaikért aggódó tiszaújvárosiak érthető és elfogadható tájékoztatás hiányában nem tudták, és a mai napig nem tudják, hogy mi is történt valójában.

Időközben a brókercég kereskedési jogát az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet szeptember 10-ig felfüggesztette, majd ezt követően a tőzsde is megtette ezt határozatlan ideig. A döntés indoklásában súlyos és folytatólagosnak minősített szabályzatszegés és az ügyfelekkel szembeni naprakész tartozások és követelések kimutatására alkalmatlan nyilvántartási rendszer szerepel. Jelenleg az iroda ajtaján egy tábláról értesülhetnek az érdeklődők, hogy a szeptember 10-ig szóló felfüggesztés szeptember 30-ig meg lett hosszabbítva. Ez a tájékoztatás a tőzsdei világban járatlan emberek számára kevés.

Tisztelt Miniszter Úr! A családjuk, gyermekeik jövőjét biztosítani igyekvő emberek választ várnak az alábbi kérdésekre:

Tudni szeretnék, hogy tulajdonképpen mi történt, hova lettek a letétbe helyezett részvényeik, hisz ők semminemű kereskedésre nem adtak megbízást. Milyen lépések történnek a felfüggesztés ideje alatt annak érdekében, hogy a kisrészvényesek részvényeikhez vagy pénzükhöz jussanak? Nagyon fontos kérdés, hogy miért csak akkor észleli a felügyelet, hogy a brókercég rendszere alkalmatlan a feladatra, amikor már baj van. Van-e e tekintetben tényleges felügyelet, és ha van, a konkrét esetben miért nem jelezte a rendszer alkalmatlanságát és a folytatólagos szabályzatszegést? Ki a felelős ezért? Történtek-e lépések a felelősségre vonás érdekében? Mit kíván a pénzügyi kormányzat tenni annak érdekében, hogy a takarékoskodó polgárok megtakarításait hasonló, nem kellően felügyelt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) pénzügyi tevékenység ne veszélyeztesse?

Kérem a válaszát, miniszter úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  203  >>    Ülésnap adatai