Készült: 2020.01.21.22:00:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2017.05.02.), 197. felszólalás
Felszólaló Dr. Matolcsy György
Beosztás a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  197  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy örömmel tájékoztassam arról, hogy egy elképesztő sikertörténet az MKB privatizációja. Hiszen… (Felzúdulás az ellenzéki padsorokból. ‑ Szilágyi György: Na! Egyik napról a másikra milliárdos lett az unokatestvéred!)

Hiszen mielőtt még a magyar kormány átadta volna a bankszanálási eljárás elvégzésére az MKB-t a Magyar Nemzeti Banknak, azt megelőzően ez a bank évente 100 milliárd forint veszteséget okozott (Bangóné Borbély Ildikó: És milyen jó helyen van! Most már nyugodjunk meg?) akkor még a bajor tulajdonosnak, de közvetve a magyar államnak is (Korózs Lajos: Most már nyugodtak vagyunk!) az elmaradt adók révén.

Magyarország Kormánya egy igen-igen kedvező ajánlatot elfogadva 55 millió euróért vásárolta meg ezt a hatalmas veszteséget termelő bankcsoportot. Majd, amikor miniszterelnök úr és a kormány döntése után a Magyar Nemzeti Bank átvette az MKB-t és bankszanálási eljárást indított, amely egyébként az Európai Unió új bankszanálási jogszabályának első sikeres példáját mutatja, akkor ez egy reménytelen esetnek tűnt. Sikeres bankszanálási eljárást hajtottunk végre.

Ennek eredményeképpen 37 milliárd forintnak megfelelő összegért adtuk el az MKB-t. Ez kétszerese annak az összegnek, amelyet a magyar állam nevében a magyar kormány fizetett az MKB-ért. (Dr. Józsa István: És a szanálás?) 400 milliárd forint veszteség helyett ma már nyereséges az MKB, köszönhetően annak az új menedzsmentnek, amelyet Balogh Ádám, Magyarország egyik legfiatalabb és legtehetségesebb bankmenedzsere folytatott. (Mo­raj az MSZP padsoraiból, közbeszólások ugyan­ott, köztük Bangóné Borbély Ildikó: Úristen!)

(17.10)

Nagyon sikeres, és hogy milyen sikeres lesz a jövőben, azt az is biztosítja, hogy a menedzsment tulajdonossá vált.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  197  Következő    Ülésnap adatai