Készült: 2020.02.18.02:26:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap, 52. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  52  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban a versenyképes Közép-Magyarország operatív program, az úgynevezett VEKOP fő küldetése és átfogó célja, hogy biztosítsa a közép-magyarországi régió, Budapest és Pest megye fejlődését, gazdasági versenyképességének további növekedését, valamint a régión belüli fejlettségbeli különbségek csökkentését.

(12.30)

A VEKOP keretében meghirdethető támogatás 258 milliárd forint. A forrásokra az ágazati minisztériumok terveznek tükörkiírásokat, országos kihatású projekteket, illetve a főváros és Pest megye részére dedikált forrás áll rendelkezésre.

Budapest 21,9 milliárd forint VEKOP-forrással rendelkezik. A forrásból a kerületek olyan projekteket valósítanak meg, amelyek az integrált területi programjaikhoz illeszkednek.

A kerületi projektek a döntés-előkészítés utolsó szakaszában vannak, a végleges döntések december második felében várhatóak. Az eljárásrend alapján a területi szereplőnek közgyűlési határozattal kell megerősítenie a projektek döntési javaslatát, ezt követően születik meg a végleges döntés.

Tájékoztatom tisztelt képviselő urat, hogy a XIX. kerületi önkormányzat területén a VEKOP keretében egy 350 millió forintos kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztés megindult. A projekt támogatási szer­ződésről is rendelkezik, a megvalósítás pedig fo­lya­matban van.

A további VEKOP-projektek döntés-előkészítési munkája folyamatos, az összes felhívás meghirdetésre került, minden forrás elérhető, és eddig 191 milliárd forint összegű projekt kapott támogatási szerződést, valamint 86 milliárd forint támogatás kifizetése már meg is történt. A folyamatos munka eredményeként rövidesen a kérdéses projektekről is születik döntés, amely képviselő úr számára is elérhető lesz.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  52  >>    Ülésnap adatai